2. Ayda bebek beslenmesi

İlk altı ay, anne sütünün bebekler için önemi yadırganamaz.

Bu sebeple ikinci ayda da anne sütüne devam edilmelidir. Unutulmamalı ki anne sütü bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Bu sebeple bebeğinizi yalnızca anne sütü ile beslemeye özen gösteriniz. Anne sütü emen bebekler hala her iki üç saatte bir beslenmek isterler.

Ancak ikinci ayın sonlarına doğru bebeğin midesi büyür ve her seferinde daha fazla süt emmek isteyebilir. Bu gece beslenmelerinin azalmasıyla ve umut edilir ki daha fazla uyumalarıyla sonuçlanabilir. Mama midede daha uzun süre kaldığı için, mamayla beslenen bebekler her 3-4 saatte bir beslenirler. Ama bir iki aya kalmadan, anne sütüyle beslenen bebeklerle mamayla beslenen bebeklerin gece beslenmeleri arasındaki fark ortadan kalkmaya başlar. Çağımızda çoğu anne çalışıyor olduğundan dolayı doğum sonrası işe dönmek zorunda olabilir.

Reklam
Reklam

Bu da emzirme işini biraz yokuşa sürükleyebilir ancak emzirme işleminden 10 dakika sonra göğsünüzü pompa yardımı ile sağdığınız zaman sütleri derin dondurucuda güvenle saklayabilirsiniz. Buzdolabında saklanan süt bebeğe 24 saat içinde güvenle verilebilir. Ancak anne sütü oda sıcaklığında maksimum 4 saat dayanabilmektedir. 4 saatin üzerinde durmuş sütün bebeğe verilmemesi gerekir.

İkinci ayın sonlarına doğru anne destek besin verme kararı alabilir. İnek sütü küçük bebekler için uygun olmadığından dolayı geriye sadece iki seçenek kalıyor; anne sütü ve mama. Anne sütü eşsizdir. Bu asla unutulmaması gereken bir husus. Anne sütü beslenmeyi sağlarken hastalıklara karşı da bağışıklığın oluşmasını sağlar. Meme pompası ile sütünüzü 15 dakikada sağabilir ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Mama ise anne sütünün yanında besleyici özelliği sebebiyle verilebilir. Ancak mama söz konusu olduğunda birtakım sorular ortaya çıkabilir. “Ne kadar vermeliyim?” gibi. Meme emzirmenin en güzel tarafı bebeğinize vereceğiniz miktarı yine kendisinin belirlemesidir. Burada sistem basittir. Bebek ne kadar yemek isterse o kadar takviye edilmelidir. Bebek yemeyi kestiği zaman besin takviyesine devam edilmemelidir. Bebekle yemek esnasında iletişim kurulmalı ve sevgi iletilmelidir. Bebek yemek yerken kendini rahat hissetmeli ve biberonun emziğini dili ile itiyor ise başlığı değiştirilmelidir. Bebeği emzirdiğiniz zamanlarda oda sıcaklığına ve dış etkenlerin miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Odada yalnızca ikinizin olmasına ve seslerden uzak bir yerde olmaya özen gösteriniz. Bebeğinizi besler iken onunla iletişime geçin ve ona dokunmayı ihmal etmeyin. Dokunmak bebeğiniz ile kuracağınız en güzel iletişimdir. Aynı zamanda bebeğinizin üstü çok sıkı ise emme esnasına başlamadan önce kıyafetlerini biraz gevşetin. Bebeğinizi emzirmeye, en azından bir kere de olsa gaz çıkarmak için ara verin.

Çünkü üçüncü haftalardan itibaren gaz sancıları problemleri baş gösterir. Bu da bebeğinizin rahatsız olmasına sebep olur. Ayrıca bebeğinizin karnını doyuran şey süt değil gaz olabilir. Günlük besinini doğru bir şekilde alması için de gaz çıkarma işlemini ihmal etmemelisiniz.