"2. Balkan Türkologları Buluşması"-Kültür Ve Turizm Bakanlığı Araştırma Ve EğitimGenel Müdürü Doç. Dr. Arı:

Edirne'de, Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde "2.Balkan Türkologları Buluşması" başladı.

Edirne'de, Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde "2.Balkan Türkologları Buluşması" başladı.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, 2. Bayezid Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkologlar'ı burada ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Yörük, TÜ'nün Balkanlar'a yönelik birçok proje ürettiğini belirterek, Türkiye'de Balkanlar Araştırma Merkezi'ne sahip tek üniversite olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü ve Yunus Emre Enstitüsü Denetleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Arı da enstitünün çok kısa sürede dünyanın dört bir yanında temsilcilikler açarak, faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

Reklam
Reklam

Arı, artık bilim ve teknolojiye her platformda ulaşılabildiğini bu tür buluşmalarda asıl gayenin tanışmak, yüz yüze görüşmek olduğunu anlattı.

Doç.Dr. Arı, şöyle devam etti:

"Bizde yıllarca devrim ve devrimcilikten bahsedildi, ama asıl devrimcilik müspet manada Türkiye'de son 10 yılda yapıldı. Türkiye'nin dünyada hak ettiği yeri alması konusunda çok büyük atılımlar gerçekleştirildi. Yunus Emre Enstitüsü de bunlardan biridir. Dünyanın dört bir yanında faaliyetlerini sürdürüyor."

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Ceylan da Balkan coğrafyasının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ceylan, Yunus Emre Enstitüsü'nün, Türk kültürünü evrensel kültürle birleştirmeyi amaçladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Balkan coğrafyası bizim için çok önemli, biz bugün Türkiye Cumhuriyeti olarak Anadolu merkezli olsak da Osmanlı'nın çok önemli bir ayağı Balkanlar'daydı. 1402'de Anadolu'da bir dağılma süreci yaşanırken, Balkanlar sağlam bir şekilde Osmanlı'nın önemli bir ayağını teşkil ediyordu. Buraya uzun süreli bir ihmalin ardından yeniden değer vererek faaliyetlerimize bir yoğunluk kazandırmak istiyoruz.

Reklam
Reklam

Türkiye sadece Ortadoğu'da, Balkanlar'da değil pek çok bölgede yıldızı parlayan bir ülke, buna paralel olarak Yunus Emre Enstitüsü olarak önemli fonksiyonlar icra etmek istiyoruz. Artık global bir dünyada, Türk kültürünü evrensel kültürle birleştirmek istiyoruz. Çok şükür ki tarihimizde utanacak, sıkılacak bir yanımız yok. Dolayısıyla Türk kültürünü, dilini, sanatını evrensel kültürle tanıştırmak en önemli görevlerimizdendir."

Balkan Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Günşen ise Türkçe'nin dünyada konuşulan önemli diller arasında yer aldığına işaret ederek, "Türkiye Türkçesi ABD'den Sudan'a, Tanzanya'dan Vietnam'a kadar dünyada 87 ülkede en az bir orta öğretim kurumunda öğretilen dil konumundadır. Özel kurslarla da Türkçe'nin 46 ülkede öğretildiğini saptamaktayız" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan'daki çeşitli üniversitelerden gelen Türkologlar sunum yaptı.

Yarın sona erecek 2. Balkan Türkologları Buluşması kapsamında külliyede, "Balkanlar'da Osmanlı Hoşgörüsü ve Müzehheb Fermanlar Sergisi" açıldı.

Reklam
Reklam

Sergi yarına kadar görülebilecek.

Muhabir: Salih Baran

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: