2 bin 200 yurt çocuğu, Çocuk Evleri ile artık çok mutlu

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, 2006 yılında başlattığı Çocuk Evleri Projesi ile yurt çocuklarının...

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, 2006 yılında başlattığı Çocuk Evleri Projesi ile yurt çocuklarının hayatını değiştirdi. Bu yıl itibariyle 2 bin 200 çocuk yurdun soğuk ortamından sıcak ev ve sevgi ortamına kavuştu. Sabahları saçları okşanarak uyandırılan çocuklar çantalarına konan beslenmeleriyle birlikte bir anne şefkatiyle okula uğurlanıyor.

Kurumun 4 yıl önce başlattığı Çocuk Evleri Projesi giderek yaygınlaşıyor. 2011 yılı itibariyle 60 ilde uygulanan Çocuk Evleri Projesi ile 2 bin 200 çocuk sıcak ev ortamına kavuştu. Proje çerçevesinde şehirlerin seçkin ve nezih mahallelerinde kiralanan evler en güzel mobilya ile döşeniyor. Her eve 6-12 yaş arasında 6 çocuk yerleştiriliyor. Çocuk eğitimi alanında eğitim almış ‘ablalar’ 3 vardiya ile 24 saat çocukların her türlü ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca 3 evin tüm ihtiyaçlarından sorumlu bir koordinatör öğretmen de görev alıyor.

Reklam
Reklam

Proje ile çocuklar tekdüze, kuralcı, koğuş mantığına dayanan sıkıcı, sosyal hayattan kopuk yuva hayatından kurtularak, aile komşuluk, arkadaşlık gibi kavramlarla tanışıyor ve özlemi çekilen aile sıcaklığı ortamını yaşıyor. Evin ablasıyla markete giden çocuklar istediğini alıyor, komşularına misafirliğe gidiyor, misafir kabul ediyor.

PAZARA MARKETE ÇOCUKLAR DA GİDİYOR
Çocuk Evi’nin ihtiyaçları çocuklarla birlikte karşılanıyor. Evin ablası çocuklarla birlikte market ve pazara gidiyor, alışveriş yapıyor. Çocuklar canlarının isteği yemeğin malzemelerini birlikte alıyor. Pazardan, marketten alınan eşyalar evde çocuklarla birlikte yerleştiriliyor. Çocuklar canlarının isteği yemeği isteyip yiyebiliyor. Çocuklar ablaları tarafından sabah okula gitmek için saçları okşanarak kaldırılıyor. Birlikte yapılan kahvaltıdan sonra beslenme konularak okula gönderiliyor.

PSİKOLOG: SOSYAL HAYATA DAHA KOLAY ADAPTE OLUYOR
Uzman Psikolog Ahmet Kurt, uygulamanın çocukların ruh ve beden sağlığı için çok önemli bir hizmet olduğunu belirtiyor. Aile ortamına kavuşan çocuğun sosyal hayata daha kolay adapte olabileceğinin altını çizen Kurt, "Yurt hayatından sonra ayakkabılarını çıkararak eve girmeleri bile çocuklar için büyük bir şey." dedi.
Ev ortamının çocuğun psikolojisini ve eğitim durumunu da olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan Kurt, "Öncelikle yurdun o soğuk yüzünden çocuklar kurtuluyor. Mutfakta, odada kısaca evin her yerinde özgürce dolaşıyor. Bu da evini benimsemesine sebep oluyor. İstediği zaman bir şeyler yemesi, illa yemek saatini beklememesi bile çocukları mutlu etmek için yeter. Hele hele pazara, markete gitmesi, alışverişte bulunması, kendi eşyalarını yerleştirmesi sorumluluk duygusunu artırır. Ayrıca komşuluk ilişkileri gibi basit görünen ancak sosyalleşmede büyük öneme sahip olan misafirliğe gelip gitmeleri de sosyalleşmelerinde büyük faydası olur." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz