Kadıköyde Ataya saygı zinciri! | www.mynet.com/video
Ankara’daki 29 Ekim kutlamalarında yaşanan yürüyüş gerginliğinden ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’da Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen anma törenlerine on binlerce kişi katıldı. Atatürk’ün ölüm saati olan 09.05’te Türkiye’de adeta hayat durdu.
Atatürk’ün ölüm saatinde İstanbul’da E-5 karayolunda seyir halindeki araçların şoförleri, siren sesinin duyulmasıyla kenara çektikleri arabalarından inerek saygı duruşunda bulundu. Atatürk Havalimanı’nda yabancı turistler de saygı duruşuna katıldı. İstanbul’da Kadıköy ve Dolmabahçe’deki yürüyüşlerin dışında Taksim Meydanı’nda resmi anma töreni düzenlendi. Baro üyesi bir grup avukatın cübbelerini giyerek katıldığı tören 09.05’te başladı ve Atatürk Anıtı’na çelenk konularak tamamlandı.
Polis barikatları kaldırdı
Ankara’da da yurdun dört bir yanından gelen vatandaşlar, Anıtkabir’e akın etti. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlar, soğuk hava ve sağanak yağışa aldırmadan saat 8.00’den itibaren Tandoğan Meydanı’nda toplandı. Saat 9.05’teki saygı duruşunun ardından, vatandaşlar polisin barikatları kaldırmasıyla Anıtkabir’e alınmaya başlandı. Vatandaşlar, “Ne ABD, ne AB tam bağımsız Türkiye”, “Halk Anıtkabir’de sloganları attı. Atatürk’ün mozolesinin önünde izdiham yaşandı; ezilme tehlikesi geçirenler oldu. Fenerbahçe Kulübü eski Asbaşkanı Ali Koç ile birlikte yaklaşık 4 bin kişilik Fenerbahçe taraftarı da Anıtkabir’e geldi.
Maskelerle Dolmabahçe’de
Atatürk’ün ebediyete intikalinin 74. yılında Atatürk maskeleriyle Dolmabahçe’de toplanan vatandaşlar saat 9’u 5 geçe gerçekleştirilen 2 dakikalık saygı duruşunun ardından Şişli’deki Atatürk İnkılap Müzesi’ne yürüdü. Genç Türk tarafından organize edilen etkinliğe yüzlerce vatandaş Atatürk maskeleriyle katıldı. Etkinliğe katılanlar arasında Kore ve Kıbrıs gazileri de yer aldı. Dolmabahçe’den Şişli’deki Atatürk İnkılap Müzesi’ne yürüyen yüzlerce vatandaş Şişli’ye ulaştığında Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de korteje katıldı.
Boğaz’da saygı duruşu
İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nde saat 09.05’te vatandaşlar araçlarından inerek 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
İlk kez polis nöbette
Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe’deki odaya sabah saatlerinden itibaren 7’den 70’e yüzlerce vatandaş akın etti. Bu yıl Dolmabahçe’de gerçekleştirilen anma töreninde bir ilk yaşandı. Atatürk’ün Dolmabahçe’de hayata veda ettiği yatağının yanında bu yıl askerler değil polisler nöbet tuttu.
Doğduğu evin önünde anıldı
Atatürk, 10 Kasım’da Selanik’te doğduğu evinin önünde düzenlenen tören ile anıldı. Tören öncesi Türkiye’den yaklaşık 500 kişi Atatürk’ün restorasyon nedeniyle gezilmesine izin verilmeyen evinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Atatürk’ün yaşamını yitirdiği saat 09.05’te sirenler çaldı, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Anma törenine katılan Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin yaptığı konuşmada Selanik’e iki ay önce atandığını belirterek, “Anneme telefon açtım. ’Anne, Selanik’e gidiyorum’ dedim. Annemin söylediği ilk şey, ’Baban hayatta olsa mutluluktan ağlardı’ demek oldu. Burada olmak, Atatürk’ün evinin yanında bulunmak bizim için çok önemli” dedi.
Gözyaşları sel oldu
Atatürk, ölümünün 74. yılında, Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova’da düzenlenen törenlerle anıldı. Bursa Heykel’deki törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu törende genç bir kadın Atatürk için göz yaşı döktü. Törenlere katılan öğrenciler İstiklal Marşı okuyarak Atatürk’ü andı.