2 bin 500 kişi tapu mağduru

Çine'nin 7 köyünde, devlete bedelini ödeyip, yıllar önce satın aldıkları arsaların tapuları "mera arazisi" olduğu gerekçesiyle iptal edilen 700 köylü mağdur oldu.

.En çok tapunun iptal edildiği Karakollar Köyü’nde, bir grup köylü, tepkilerini dile getirip, yetkilileri sorunu çözmeleri için göreve çağırdı.Aydın’ın Çine İlçesi’ne bağlı Karakollar, Kahraman, Çaltı, Yolboyu, Evciler, Yağcılar ve Kuruköy Köyleri’nde yaşayan toplam 700 kişi 1955-1960 yılları arasında mera arazilerini muhtar senedi ile satın aldı. Köylülerin büyük bölümü aldıkları bu arazilere ev yaptı. 1988 yılında, 2981 sayılı İmar Affı Kanunu ile belediye mücavir alanları içinde kalan mera vasfındaki yerleşim yerlerinin cins değişikliği yapıldı.

Reklam
Reklam

Aynı kanunu kapsamında Aydın İl Özel İdaresi tarafından, 1988-1991 yılları arasında bu köylerdeki bu arazileri de tescillenip, tapuları dağıtıldı. Ancak, 2007 yılında Hazine, bu arazilerin mera alanı olduğunu, amacı dışında kullanılamayacağı gerekçesiyle Çine Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

Dava iki yıl sürdü. Mahkeme, tapuların iptaline, arsaların mera olarak tesciline karar verdi.

Bu karar 700 tapu sahibi ile birlikte yaklaşık 2 bin 500 kişiyi mağdur etti. Tapu alabilmek için binlerce lira para ödemek zorunda kalan köylüler, şimdi 5 ile 11 bin TL arasında değişen mahkeme masraflarını da ödemekle karşı karşıya kaldı.

Yarım asırdır yaşadıkları evlerinin tapularını iptal edilen köylüler, duruma isyan etti.

İŞGALCİ DURUMUNA DÜŞTÜK
230 tapunun iptal edildiği 530 hane, 1700 nüfuslu Karakollar Köyü’ndeki mağdurların bir bölümü köy meydanında toplanıp, tepkilerini dile getirdi.

DHA'nın haberine göre; Karakollar Köyü muhtarı Yalçın Kavak, tapuların iptali nedeniyle köylülerin mağdur edildiğini belirterek, "Hükümetimiz ve başbakanımızdan sorunumuza çözüm bulmalarını istiyoruz. Bu sorun çözülmezse, devlete olan güven ve inancımız sarsılacak" dedi.

Reklam
Reklam

Mağdurlardan Kahraman Köyü'nde yaşayan Necati Özkaya, şunları söyledi:

"Arsam 725 metrekare. 1950'li yıllarda 725 lira ödeyip, köy muhtarlığından satın aldım. Tapu işleri için dünya kadar para ödedim. 1988 yılında da 400 Lira İl Özel İdaresi’ne ödeyip, tapu aldım. Ancak, mahkeme tapuları iptal etti. Paramızla aldığımız yerlerdeşigalci durumuna düştük."

ÇÖZÜM İÇİN YASA ŞART
Çine Muhtarlar Derneği Başkanı ve Kahraman Köyü Muhtarı Abdulkadir Akalın ise sorunu büyük olduğunu söyledi ve ekledi:

"Çözüm için yasa çıkması şart. Bu konuda hazırladığımız dosyayı AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'e sunduk. Vatandaşlarımızın ve bizlerin sabırlı olması gerekiyor. Belki zaman alacak ama bu sorun hükümet tarafından mutlaka çözülecek ve çözülmelidir."