Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), önceki gün görüşe açtığı ücret ve komisyonlara ilişkin yönetmelik taslağına tüketici ve bankacılık kesiminden farklı tepkiler geldi. Hürriyet'ten Hülya Güler'in haberine göre; bankalar, taslaktaki her maddede bankacılık işlemlerine yönelik bir kısıtlama getirildiğini düşünürken, tüketici tarafında ise kısıtlamaların yetersiz olduğu görüşü hakim. BDDK’nın yeni yönetmeliği ile, ücret ve komisyonları 5 başlık çerçevesinde 20 kalemde sadeleştirirken, 26 kalem altında topladığı işlemden de artık ücret ve komisyon alınmayacak. Bankacılar bunun sektörde yıllık 3 milyar TL kâr kaybına neden olacağını belirtiyor. Peki bu 26 kalemden ücret alınmaması tüketici için ne anlama geliyor? Yeni taslağın tüketiciye bir yılda sağladığı tasarruf özetle şöyle:
2 BİN 500 TL TASARRUF
Eğer bir finansal tüketici kaldırılan 26 işlem kalemi içinde yer alan maddelere göre, bir yıl boyunca konut, otomobil ya da tüketici kredisi kullanmazsa ve hiç nakit avans çekmezse bile bankaların aldığı diğer ücretlerden en az 376 TL tasarruf sağlamış olacak. Bankaların aldığı ücret ve komisyonların en üst fiyat seviyesinden hesaplanması durumunda ise yine aynı şartlarda bir tüketici yıl boyunca 676 TL’den fazla tasarruf sağlamış olacak. Eğer tüketici yıl boyunca konut, tüketici veya konut kredilerinden en az birini kullanırsa bu kez ödeyeceği ücret ve komisyonlarda 1267 TL ile 2 bin 500 TL’yi aşkın bir tutarda tasarruf elde etmiş olacak. Ayrıca taslakta ‘kredi tahsis’ başlığı altında alınacak ücretlerin binde 5 ile sınırlandırılması da yine tüketicilerin kredi kullanımındaki tasarruflarını daha da artıracak.
BANKALARIN KÂR KAYBI
Bankacılar, “Dosya masrafı ya da kredi tahsis ücretinin binde 5 ile sınırlanması sadece bu yılın kalanı için bankalarda 1 milyar TL’lik kâr kaybına neden olabilir” diyor. Bankacıların itiraz ettiği bir diğer uygulama ise, taksitli nakit avansta komisyonun sıfırlanmasıyla ilgili madde. İşlem ücretlerine zammın da yüzde 20 ile sınırlanmasıyla bankaların kâr kaybının 3 milyar liraya kadar çıkacağı söyleniyor.
Bireysel kredilerde faizler artabilir
Taslakta kredi tahsis ücretinin ana paranın binde 5’i ile sınırlandırılmasının kredi maliyetlerinin karşılanmasını zorlaştıracağını kaydeden bankacılar şunları anlattı: “Dosya masrafı, kredinin miktarı ister 2 bin ister 20 bin ister 200 bin TL olsun sabit bir maliyettir. Bunun miktarın binde 5’i ile sınırlandırılması maliyetlerin karşılanması açısından çok sakıncalı. Bankalar maliyetlerinin bir kısmını faizlere yansıtır. Ama tamamını yansıtmak kolay değil. Dolayısıyla düşük miktarlı kredilerin daha yüksek faizli olması gibi bir sakıncalı durum olabilir.”