2 bin 700 Suriyeli daha Türkiye'ye sığındı

Suriye'de Mart 2011'den bu yana bir türlü önlenemeyen çatışmalar her geçen gün şiddetini artırarak sürerken, 2 bin 700 kişi daha Türkiye'ye sığındı.

Dün gece yaklaşık 2 bin 700 Suriyeli daha Türkiye'ye sığındı. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Suriyeli sığınmacılar, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine Bağlı Bükülmez, Kavalcık ve Kuşaklı kırsallarından Türkiye'ye giriş yaptı.

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/suriyeden-kacis-2-bin-700-suriyeli-daha-turkiyede/9768/253548/)

Sınır boyunca Türk askerleri tarafından alınan Suriyeliler, askerlerin gözetiminde geceyi geçirecekleri Reyhanlı çadır kentine getirildi. Burada Beşar Esad'ı protesto eden Suriyelilere burada Türk Kızılayı tarafından yatak ve battaniye dağıtıldı.

Reklam
Reklam

Sığınmacıların, İslahiye'deki kampın dolu olması sebebiyle Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde yeni kurulan çadır kentlere yerleştirilmek üzere Şanlıurfa'ya nakledileceği öğrenildi.

SURİYELİ ASKERLER DE SIĞINIYOR

Türkiye'ye sığınanların arasında askerlerin de bulunması dikkat çekti. Suriye'de, Mahir Esad'a bağlı bir askeri birlikte görevli asker iken yaşanan zulme daha fazla dayanamayarak ordudan ayrılan Suriyeli bir asker, Mahir Esad'ın ve Ordu Birliklerinin sivil halka yönelik zulmünün dayanılamayacak bir boyuta vardığını söyledi. Ailesi ve çocuklarıyla birlikte üzerindeki askeri üniformasıyla Türkiye'ye sığınan Suriyeli asker, Suriye ordusundan ayrılmak isteyen çok sayıda asker ve rütbelinin olduğunu

belirterek, yaşanan zulümden özellikle kadın ve çocukların korunması gerektiğini ve bunun için güvenli bir tampon bölge oluşturulması gerektiğini vurguladı.

HEDEFTE SAVUNMASIZ KENTLER VAR

Suriyeli kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Suriye'deki çatışmalar son bir hafta içerisinde İdlip, Halep, Şam ile Türkiye sanırına yakın olan muhaliflerin kontrolündeki kentlerde yoğunlaştı. Suriye Ordu Birlikleri son iki gün içerisinde, Özgür Suriye Ordusu'nun faaliyetlerini daha fazla ve aktif bir şekilde yürüttüğü Hazzem, Teftenes, Binniş, Kille, Zerdene ve Tevvam köylerine kara ve hava saldırısı düzenledi. Hava destekli saldırılarda özellikle Tevvam köyünde 200'ün üzerinde sivilin hayatını

Reklam
Reklam

kaybettiği, 600'den fazla kişinin de yaralandığını bildirildi. Yaralılardan bazıları yakınlarının yardımıyla Türkiye'ye getirildi. Yaralılar, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki hastanede tedavi ediliyor.

Son bir gün içerisinde, ülkedeki çatışma ortamından kaçanlarla birlikte Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sayıları 25 bine yaklaştı. Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa illerindeki konteynır ve çadır kentlere yerleştirilen Suriyelilere; barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer temel ve sosyal hizmetler veriliyor.

İHA

Anahtar Kelimeler: