2 Bin Çırak Öğrenciye Elbise Ve Kırtasiye Malzemesi Dağıtım Töreni

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin kalkındığını, 2023 Türkiye'sinde 500 milyar dolarlık ihracat yapılacağını ve milli...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin kalkındığını, 2023 Türkiye'sinde 500 milyar dolarlık ihracat yapılacağını ve milli gelirin kişi başına 25 bin dolar olacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çırak Eğitimi ve Öğretimi Vakfı'nın düzenlediği, 2 bin çırak öğrenciye elbise ve kırtasiye malzemesi dağıtım törenine katıldı. Arınç, çıraklık eğitiminin önemine vurgulayarak, çırak eğitimine, mesleki ve teknik eğitime Türkiye'nin çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Yapılan işin küçümsenmemesi ve hor görülmemesi gerektiğine işaret eden Arınç, "Biz size muhtacız, Türkiye size muhtaç. Çünkü çırak denince, arkadan kalfalık, arkadan ustalık denince bir işi en iyi yapan insan akla gelir" dedi.

Reklam
Reklam

Arınç, eskiden ustaların meslek öğretirken çıraklarına verdiği eğitim hakkında bilgiler vererek, "Eskiden bir mesleği öğretirken ustalar, büyüklerimiz o kadar itina gösterirlerdi, diyelim ki bir yemeni, bir tamirci. Her sanat dalında insanlara o kadar iyi eğitim verirlerdi ki sonunda kuşaklarını birlikte takınırlar, 'sen artık bu işi yapabilirsin' derlerdi. Eğer sonra yaptığı işlerde bir aksaklık çıkarsa papucu dama atılırdı. Bu gelenek o zamandan kalan bir şey. Herkesin yaptığı iş çok iyi olmak zorundaydı" şeklinde konuştu.

Arınç, bu gelenekle yetişenlerin Türkiye'de çok hayırlı işler yaptığına inandığını belirterek, Manisa'da yaşayan 'Şekerci Hüseyin Dede'nin hikayesini anlattı. Yemenici ustası olan Hüseyin Dede'nin çok sevildiğini, hayır işlerinde de dükkanının uğrak yeri olduğunu söyleyen Arınç, ölmeden önce ise anne ve babası ile eşinin yanı yerine, ustasının yanına gömülmek istediğini vasiyet ettiğini dile getirdi.

"ÜNİVERSİTEYİ BİTİRMEK AYRI BİR ŞEY, KAMUDA HİZMET ALMAK AYRI BİR ŞEY"

Reklam
Reklam

Arınç, çıraklık eğitimi alanların, OSTİM'de çalışanların büyük çoğunluğunu oluşturduğunu bildirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yaptığınız iş çok güzel bir iş. Türkiye'de çoğu zaman, 'ne demek çıraklık, okuyalım, liseye gidelim, oradan üniversiteye gidelim, arkasından da nasıl olsa maaşlı bir iş buluruz' diyenler olabilir. Ama Türkiye'de yaşıyorsunuz, belki ağabeylerinizden, ablalarınızdan üniversiteyi bitirenler de vardır. En azından bugün sokaklarda atanamayan öğretmenler diye kendilerine isim takan, binlerce insanın, öğretmen atamaları beklediğini görüyorsunuz. Bazen mühendisler, bazen planlamacılar, bazen tarihçiler, felsefeciler, 4-5 sene oldu hala atanamadım' diye bekliyorlar. Üniversiteyi bitirmek ayrı bir şey, kamuda hizmet almak ayrı bir şey. Özel sektörde de bunun bir karşılığı yoksa çoğu zaman işsiz kalınabiliyor. O yüzden üniversite mezunu olup, küçük bir sermaye ile işe bağlayan, işportacılıktan belki bir dükkan açamaya giden, lokantacılık yapmaya başlayan üniversite mezunları var."

Reklam
Reklam

Çıraklık eğitimi öğrencilerine 'geleceğiniz parlak' diye seslenen Arınç, Türkiye'nin kalkındığını, 2023 Türkiye'sinde 500 milyar dolarlık ihracat yapılacağını ve milli gelirin kişi başına 25 bin dolar olacağını söyledi. Arınç, "Neyle yapacağız bunu, büyüyerek, gelişerek yapacağız ve Türkiye'nin sanayileşmesi sizlerin elleriyle olacak" şeklinde konuştu.

Arınç, "Benim elim çok fazla iş görmedi ama dilim biraz iş görüyor. Biz de siyasetçiyiz. Bizim de çıraklık dönemimiz oldu, kalfalık dönemimiz oldu, ustalık dönemindeyiz diyemeyeceğim, hala kalfalıkta adım atıyoruz. Ama ben size bakarak söylüyorum ki siz bizden çok daha önemli çok daha başarılı olacaksınız" dedi.

Arınç, konuşması sonrası temsili olarak bir öğrenciye giyecek ve kırtasiye ürünlerini verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: