2. el otomobil piyasası daraldı

SAMSUN (İHA) - Sıfır kilometre otomobil fiyatlarının sürekli düşmesi, kredi faizlerinin aşağı çekilmesi ve hurda oto indirimi, vatandaşları sıfır otomobil almaya yöneltirken, 2. el otomobil piyasasını dar bir banda sıkıştırdı.

Yaz sezonunda kısa süren bir canlılık yaşayan 2. el otomobil piyasasında, kış sezonu öncesi durgunluk hakim. Enflasyonun düşmesi ile birlikte sıfır otomobil fiyatlarına zam yapılmaması, firmaların ellerindeki stokları tüketmeleri için sürekli indirime gitmesi, vatandaşlar için sıfır otomobili daha cazip hale getirdi. Otomobilin yatırım aracı olmaktan yavaş yavaş çıkmaya başlaması, piyasayı tedirgin ediyor. 2. el piyasasında bu durumdan geçmişte yüksek karlara alışan ne galericiler, ne de vatandaş memnun. Ekonominin iyimser yönde gitmesi durumunda Türkiye piyasasında otomobillere zam olmayacağı gibi, fiyatların düşmeye devam edeceği belirtiliyor. 2. el otomobil piyasasında özellikle Türkiye pazarına çok uygun fiyatlarda giren yabancı otomobillerin çok etkilediği ifade edildi. Yaşanan bu gelişmelerden dolayı 2. el otomobil piyasasında çoğunlukla 8 ile 11 milyar liralık araçlar el değiştiriyor.

Reklam
Reklam

Samsun'da, İlkadım Sanayi Sitesi girişine Pazar günleri kurulan ve yaza girişte bir süre hareketlilik yaşanan 2. el otomobil pazarı, son 3 aydır durgun. Otomobil pazarında galericiler, sıfır otomobil fiyatlarındaki indirimler, dövizin yerinde saymasının ve faizlerin düşmesinin 2. el oto piyasasını belirsizliğe ittiği görüşünde. 2. el otomobil piyasasında, 8 milyar ile 11 milyar lira arasındaki hasarsız otomobiller rağbet görüyor. Pazarda vatandaşlar, orijinal ve hasarsız otomobilleri tercih ediyor. Bu arada, özellikle sıfırı üretilmeyen yerli arabaların daha çok rağbet görmesi dikkat çekiyor.

Galerici Mahmut Uzun, sıfır otomobil fiyatlarının indirilmesinin ve kredi faizlerinin düşmesinin, 2. el otomobil piyasasını olumsuz yönde etkilerken, sıfır otomobili daha cazip hale getirdiğini söyledi. Uzun, "Örneğin 10 milyar lira parası olan 10 milyar lira kredi kullanarak ortalama 20 milyara sıfır araba alıyor. Yaza girerken 1-2 ay piyasa canlandı ve otomobil fiyatları bir miktar arttı. Ancak 3 aydır piyasa çok durgun, fiyatlar da düştü. Sadece ticari araçlarda biraz canlılık var. Piyasanın belirsizliği, bir de otomobilin yavaş yavaş yatırım aracı olmaktan çıkması vatandaşı tedirgin ediyor. Yaşanan bu gelişmeler 10 milyarın üzerindeki otomobillerin fiyatlarında 1 milyar ile 1.5 milyar lira arasında bir düşüşe neden oldu" dedi.

Reklam
Reklam

2. el otomobil pazarında bazı marka ve model otomobillerin fiyatları ise şöyle:

"1998 Model Broadway RNİ: 11 milyar

1998 Model Renault 19 Europa 1.6E: 12 milyar

1998 Model Renault Toros 9-10 milyar

2000 Model Renault Megan AC : 19 milyar

2000 Model Toyota Corolla: 18 milyar

1996 Model Toyota Corolla GLİ Klimalı:15 milyar

2000 Model Peugeot Partner: 16 milyar

2000 Model Citroen Berlingo: 16.5 milyar

2000 Model 1997 Model Doğan SLX : 11 milyar

1997 Model Fiat Uno SXİE : 8 milyar 500 milyon

2000 Model Palio EL 1.4 AC : 12 milyar 500 milyon

1997 Model Fiat Tipo SX : 9 milyar."