2. İlaç Kurultayı

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş: - "Hizmet alanında da hastanelerimizi tamamlıyoruz. Sağlık alanında insan kaynağımızı 220 binlerden 620 binlere çıkardık. Diğer ve özel sektörle beraber bu rakam 1 milyon oldu. Ülkemizin tüm illerine, ilçelerine, köylerine kadar ulaşıp sağlık sisteminin ince kılcal damarlarını dizayn ediyoruz"

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Hizmet alanında da hastanelerimizi tamamlıyoruz. Sağlık alanında insan kaynağımızı 220 binlerden 620 binlere çıkardık. Diğer ve özel sektörle beraber bu rakam 1 milyon oldu. Ülkemizin tüm illerine, ilçelerine, köylerine kadar ulaşıp sağlık sisteminin ince kılcal damarlarını dizayn ediyoruz." dedi.

Gümüş, 2. İlaç Kurultayı'ndaki konuşmasında bakanlık olarak sağlık hizmetlerinin her alanında gayret gösterdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Sürekli gelişme ve yenilenme amacında olduklarını dile getiren Gümüş, "Ayrıca ülkemizde misafir Suriyelilerin alacağı sağlık hizmetlerinin dizayn edilmesi ve planlamasını da gerçekleştiriyoruz. Öte yandan bizden hizmet bekleyen birçok ülkeye de elimizden gelen imkanlar dahilinde yardımlarda bulunuyoruz. 32 ülkeyle sağlık hizmetleri sunumu noktasında iş birliği yapıyoruz. Biz, yeni dönemde sağlıkta verimlilik ve kaliteyi ön plana aldık. Birinci hedefimiz sağlık hizmetlerinde verimli olmak." diye konuştu.

Gümüş, Türkiye'de ilaç sanayisinin her geçen gün daha da geliştiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de doğumdan sonra beklenen yaş 78'lere çıktı. İnsanımız 8-10 yıl daha fazla yaşıyor. İnsanımızın uzun bir yaşama sahip olması beraberinde bazı kronik hastalıklara neden olabiliyor. Gelişmiş ülkelerde bu gibi durumlarda ilaç kullanımı artıyor. İlaç kullanımındaki artış birçok ülkede gelişmişlik göstergesi olarak dikkate alınıyor. Hizmet alanında da hastanelerimizi tamamlıyoruz. Sağlık alanında insan kaynağımızı 220 binlerden 620 binlere çıkardık. Diğer ve özel sektörle beraber bu rakam 1 milyon oldu. Ülkemizin tüm illerine, ilçelerine, köylerine kadar ulaşıp sağlık sisteminin ince kılcal damarlarını dizayn ediyoruz."

Reklam
Reklam

Konuşmasının devamında vatandaşların daha etkin ve kaliteli sağlık hizmet alması için yapılan çalışmalara değinen Gümüş, aile sevk zinciri oluşturarak sağlık hizmetlerinin yerelde çözülmesini amaçladıklarını kaydetti.

Gümüş, orijinal molekül geliştirilme çalışmalarına da dikkati çekerek, "Ülkemizde bu imkan var. Sağlık Bakanlığı'nda bulunan hasta dataları dünyanın hiçbir devletinde yok. Bizde bütün ülkenin dataları var. TÜBİTAK'la beraber bu çalışmaları yürütüyoruz. Genom projesi başlatıyoruz. İlk etapta 100 bin vatandaşımızın genom analizlerini yapacağız." değerlendirmelerinde bulundu.

Konuşmasında ilaç ihracatı, ilaçta ve aşıda yerelleşme konularına da temas eden Gümüş, bu konuda sektör paydaşlarını dinlemeye hazır olduklarını söyledi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ise kurultayın faydalı olması temennisinde bulunarak, ilk kurultayın 2016'da yapıldığını anımsattı.

Sektörde akademi ve endüstri buluşmasının önemine işaret eden Gürsöz, özellikle eczacılık fakültelerinin dekanlarının kurultaya katılmasının kendilerini mutlu ettiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Gürsöz, 2016'daki darbe girişiminin milletçe bir travmaya neden olduğunu ama bunu kısa sürede atlattıklarını kaydetti.

Sektörde 2017'de önemli gelişmeler yaşandığını Gürsöz, şunları aktardı:

"Kurumumuz açısından 2017 iyi geçti. Sektörümüz için de verimli ve güzel bir yıl oldu. Kurum tarafında önemli mevzuat değişiklikleri yapıldı. Ruhsatlandırmada önemli gelimeler oldu. 800'ü aşkın önceliklendirme başvurusu değerlendirildi. Bunlar öncelikli ve yüksek öncelikli olarak belirlendi. Bunlara da riayet etmeye başladık. Süreler konusunda öngörülebilirlik için önemli adımlar atıldı."

Gürsöz, kurum çalışmalarına bilgi sistemlerini daha çok hayata geçirdiklerini belirterek, yakın zamanda bütün süreçleri elektronik ortama aktaracaklarını kaydetti. Kalkınma planlarının hazırlanmasında da aktif rol aldıklarını ifade eden Gürsöz, bu toplantılarda Kalkınma Bakanlığı ile önemli konuları ele aldıklarını söyledi.

Gürsöz, dünyadaki gelimeleri de çok iyi okumak gerektiğini anlatarak, "Enteresan gelişmeler oluyor. Bunu sadece izlemek değil, içine girmek gerekir. Başarılı modelleri alıp uyarlamak gerekiyor. İlaç şirketleri açısından bakılınca Ar-Ge'den üretime, üretimden satış pazarlamaya artık bütün işleri siz yapmıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Eski Sağlık Bakanı Kazım Dinç de bakanlık yaptığı dönemden bugüne kadar sağlık ve ilaç alanlarında yaşanan gelişmeleri konu alan bir konuşma gerçekleştirdi.

Kurultayda "İlaç Sanayisinde Vizyon ve Hedefler", "Ruhsatlandırma Süreci, Önceliklendirme, Fiyatlandırma, Klinik Araştırmalar, GMP Denetimleri ve Sektörün Farmakovijilans Yükümlülükleri", "Sanayi Politikaları, İlaç Sektörüne Yönelik Devlet Teşvik ve Destekleri, 11. Kalkınma Planı ve Tüm Taraflar İçin Sürdürülebilir Sağlık Finansmanı" gibi konu başlıklarında oturumlar yapılacak.

Anahtar Kelimeler: