2 Mayıs Dünya Astım Günü

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, "Astımda erken teşhis çok önemlidir"dedi.

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, "Astımda erken teşhis çok önemlidir"dedi.

Nergiz, '2 Mayıs Dünya Astım Günü' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hastalığın tedavisinde erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

Astım hastalığının kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu anımsatan Nergiz, şunları kaydetti:

"Tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren astımdan, tüm dünyada 300 milyon kadar insanın etkilediği tahmin edilmektedir. Ülkemizde yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı, yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 ile bin kişi olduğu tahmin edilmektedir."

Reklam
Reklam

Bu yıl Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada ve Türkiye'de 'Astımını Kontrol Edebilirsiniz' ana temasının işlenmesine devam edileceğini belirten Nergiz, "Astımda erken teşhis çok önemlidir. Aynı zamanda çevre faktörlerinin kontrol edilmesi en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. Erken teşhis için oldukça kolay uygulanabilen bir çok kan, deri ve dolum testleri vardır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında, ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında sigara dumanına maruz kalmak sigara kullanmak ve obezite sayılabilir."

Nergiz, astımdan korunmak için dengeli ve düzenli beslenilmesi, sigara kullanılmaması ve egzersiz yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: