2 Şubat Dünya Sulak Alanları Günü

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, üç ayrı koruma özelliğine sahip Türkiye'nin önemli sulak alanlardan bir tanesi olan Seyfe

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, üç ayrı koruma özelliğine sahip Türkiye'nin önemli sulak alanlardan bir tanesi olan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ne gerekli yatırımların yapılması gerektiğini söyledi.

Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 Aralık Dünya Sulak Alanları Günü'nde, Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ne dikkat çekmeyi arzu ettiğini söyledi.

Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırlarında bulunan Seyfe Gölü'nün, bölgenin su rejiminin dengelenmesine, nem oranını yükselterek başta yağış ve sıcaklık olmak üzere iklimine olumlu etki yaptığını ifade eden Çetiner, Ramsar Sözleşmesi, 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Tabiat Koruma Alanı kriterleri ile koruma altına alındığını belirtti.

Reklam
Reklam

Çetiner, "Türkiye'de yaklaşık 500 adet sulak alan var. Bunlardan 135 tanesi uluslararası öneme sahip. 13 tanesi de Ramsar Sözleşmesi kriterlerine uymaktadır. Seyfe Gölü Kuş Cenneti, bu 13 sulak alan içerisindedir. 1989 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı, 1990'da Tabiatı Koruma Alanı ve 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi ile üç adet koruma sınıfı ile koruma altına alınan Türkiye'deki ilk 4 sulak alanı içerisinde yer almaktadır" dedi.

Bu kadar önemli bir yerin korunmasının ve tanıtılmasının yeterli düzeyde olmadığını belirten Çetiner, çalışmaların hızlanmasını istediklerini, gerekli tanıtım çalışmaların yapılması halinde Kuş Cenneti'nin doğal bir turizm merkezi haline gelebileceğini vurguladı.

Seyfe Gölü'nün etrafındaki derin su kuyuları nedeniyle, gölün su seviyesinin korunamadığını dile getiren Çetiner, şöyle konuştu:

"Su seviyesi korunmalı. Seyfe Havzasından alınan içme suları için alternatif yerler bulunmalı. Malya Tarım İşletmesi'ndeki ve Eskidoğanlı civarındaki derin kuyu pompalarından alınan su miktarı kontrol altına alınmalı. Sulama amaçlı kuyulardan alınan su miktarı kontrol edilmeli, verilen su miktarı ölçülmelidir. Üç ayrı koruma özelliğine sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ne gerekli yatırımlar yapılmalıdır."

Reklam
Reklam

Çetiner, Kuş Cenneti için seyir terasları ve konaklama alanları kurulması gerektiğini vurgulayarak "Seyfe Gölü Kuş Cenneti bilinir ve tercih edilir hale getirilmeli. Bölgede araştırma ve inceleme yapacak bilim adamlarının acil ihtiyaçlarını karşılayacak bir konaklama yeri yapılmalı. Doğal Kuş Gözlem yeri olan Höyük'e düzgün bir seyir terası yapılmalı. Yaban Hayatı Rehabilatasyon Merkezi oluşturulmalı ve ana yollara tanıtım totemleri ve yön levhaları konulmalı" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Abdullah Yıldız

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: