2. Ticaret Müşavirleri Konferansı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallere ilişkin olarak, “Çernobil’den sonra Dünya’da yaklaşık...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallere ilişkin olarak, “Çernobil’den sonra Dünya’da yaklaşık 144 tane santral kuruldu, Fukuşima’dan sonra 63 tane santral inşası var hala. ABD, Japonya ve Fransa Dünya’daki nükleer santrallerin yarısına sahip” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanlığı’nda düzenlenen ‘2. Ticaret Müşavirleri Konferansı’na katıldı. Yıldız, konferans sonrası ticaret ataşelerinin sorularını cevapladı. Yıldız, ‘kömürün sıvılaştırılması ve bundan elektrik elde edilip edilmeyeceğine’ ilişkin soru üzerine, “Amerika Birleşik Devletleri’ne teste gönderip tekrar test çalışmalarına devam ettiğimiz pilot çalışmalarına, üretim tesisine girdiğimiz ve önümüzde minimum 2 yılı olan bir konu var” dedi.

Reklam
Reklam

Bir soru üzerine Yıldız, “Çernobil’den sonra Dünya’da yaklaşık 144 tane santral kuruldu, Fukuşima’dan sonra 63 tane santral inşası var hala. ABD, Japonya ve Fransa Dünya’daki nükleer santrallerin yarısına sahip” dedi.

Japonya’nın bu konuda getireceği teklifin hem Japonya hem Türkiye’yi ilgilendireceğine işaret eden Yıldız, Güney Kore’nin Türkiye’nin kırmızı çizgilerini dikkate alacağını söyledi. Bakan Yıldız, Macaristan’ın Nobucco konusunda bir tercih yapabileceğine dikkati çekerek, “Avrupa ortaklarından bir tanesiyiz. Tek başına Nobucco’yu omuzlarında taşıyacak bizler değiliz. Türkiye Nobucco projesine en fazla desteği veren ülkedir, tartışmasız” diye konuştu.

Nobucco’nun Türkiye tarafından desteklenmeye devam edeceğini vurgulayan Yıldız, büyük bir projenin gerçekleştirilmesiyle alakalı risk taşıması halinde bu riskin küçültüleceğini söyledi. Elektrik dağıtım hizmetlerinde özelleştirmelerin devam edeceğini anlatan Yıldız, “Kararlarımızda hiçbir değişiklik yok. Modelde ufak tefek rötuşlar yapabiliriz ama bu bizim asıl omurgamızı değiştirmeyecek” dedi.

Reklam
Reklam

Yıldız, 2015 yılına kadar elektrik kayıp kaçaklarında Avrupa Birliği ülkelerinin daha da altına düşüleceğine işaret etti.

Fransa’yla alakalı enerji sektörünün iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri omuzlayamadığına dikkati çeken Yıldız, “Çünkü siyasetin verdiği olumsuz yük çok ağırdı. Zaman zaman ülkelerde enerji sektörünün genel siyaseti zaman zaman da siyasetin enerji sektörüne yük olduğu zamanlar olur. Ama Fransa’daki Sayın Sarkozy’den kaynaklanan olumsuz yapının gireceğimiz projelere olumsuz katkısının olduğunu söylememiz lazım” şeklinde konuştu.

Fransa’nın siyaseti olumsuz moda taşıdığını belirterek, “Bizim onun gölgesinde iş yapma imkanımız kalmadı” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: