2. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na Rekor Başvuru Oldu

Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracat sektörleriyle buluşmasına aracılık eden TİM Gıda Ar-Ge Proje...

Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracat sektörleriyle buluşmasına aracılık eden TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na bu yıl rekor başvuru geldi. Bu yıl ikincisi düzenlenecek proje yarışmasına, 12 ülkeden 410 proje başvurdu. Başvurularda geçen yıla göre yüzde 116 artış gözlenirken dosyaların büyük çoğunluğu, üniversitelerdeki araştırmacılardan geldi.

2. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı için 13 Şubat 2013 tarihinde başlayan başvuru süresi, 15 Nisan'da sona erdi. Başvurulardan son derece mutlu olduklarını belirten Yürütme Komitesi Başkanı Eli Alharal, projenin gıda ar-ge’si üzerinde çalışan araştırmacılardan yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Proje pazarının bu yıl uluslararası hale dönüştüğünü ve Avrupa’nın en önemli ar-ge çalışmalarının yürütüldüğü Hollanda Wagenigen Üniversitesi ile bilimsel ortaklık anlaşması imzalandığını hatırlatan Alharal, “Türk gıda sektörü olarak, yüksek katma değerli ürün ihracatına ihtiyacımız var. 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 55 milyar dolar hedefine ulaşmak için inovasyon ve ar-ge’ye büyük önem veriyoruz. Türkiye’de günümüzde işletmeler, ar-ge’ye yüzde 1 civarında pay ayırıyor, 2023'te bu oranı yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, bu hedefe ulaşmayı kolaylaştıracak.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Proje Pazarı’na gelen 410 projeden 275’i Türkiye’deki ve 36’sı yurtdışındaki üniversitelerden, 68’i araştırma istasyonları ve enstitülerden, 21’i sanayiden, 10’u da bireysel başvuru şeklinde oldu. Türkiye’den en çok proje başvurusu Ege Üniversitesi’nden gelirken Erciyes Üniversitesi ikinci, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ise üçüncü oldu. Yurtdışından en çok katılım İspanya’dan Spanish Research Council’dan olurken Almanya’dan University of Kassel ikinci, ABD’den Cornell University üçüncü sırada yer aldı.

En çok proje gönderen il İzmir olurken yurtdışından en ABD oldu. Bu ülkeyi Almanya, İspanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Yunanistan, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Bolivya ve Pakistan izledi. Geçen yıla göre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı araştırma istasyonları ve enstitülerin proje pazarına başvurusunda ciddi artış gözlenirken Türk özel sektörünün de başvuru sayısında önemli bir artış oldu. 2. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın finali, 3-4 Haziran 2013 tarihlerinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla İzmir’de yapılacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz