2. Türk-alman Bilimsel İşbirliği Forumu Düzenlenecek

Akdeniz Üniversitesi Avrupa birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Berlin Alice Salomon Yüksek Okulu...

Akdeniz Üniversitesi Avrupa birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKVAM) ve Berlin Alice Salomon Yüksek Okulu (ASH) 2-3 Mayıs tarihleri arasında iki ülke arasında işbirliği potansiyelinin değerlendirileceği 2. Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu düzenleyecek.

AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen, forumda iki ülke arasında bilimsel işbirliği, tartışma panelleri ve sunumların ele alınacağını, üç gün sürecek toplantıya her iki ülkeden 50'ye yakın bilim insanı, uzman ve proje çalışanının katılacağını belirtti. Doç. Dr. Esen 1933 yılında Nazi rejiminde kaçarak Türkiye'ye gelen bine yakın bilim insanı ve sanatçınınkültür ve sanat alanında önemli görevler üstlendiğini belirterek, Almanya'da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli nüfusun sorunları tartışılacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Forumda tartışılacak konulara değinen Doç. Dr. Esen, "Bu işbirliği çerçevesinde eğitim, öğretim ve araştırma alanında ne tür uygulamalar bulunmaktadır? İkili ve Avrupa düzeyinde hangi destekleme programları vardır, ortak araştırma bulguları ne kadar biliniyor gibi konulara değinilecek" dedi. Türkiye'de 5 binin üzerinde Almanya kökenli şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Doç. Dr. Esen, "Almanya yakasına bakarsanız 70 binin üzerinde Türk girişimci var. Almanya'da yılda ortalama 30 bine yakın Türk kökenli öğrenci Alman üniversitelerinde okumakta. Avrupa Birlliği (AB) boyutu ile bakacak olursak AB eğitim ve gençlik programlaırnı en doğru kullandığımız ülke Almanyadır" şeklinde konuştu.

Özellikle Antalya'da ve Akdeniz Üniversitesi'nde işbirliği potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Esen, Akdeniz Üniversitesi'nde yaklaşık 70'in üzerinde Almanya'da öğrenim görmüş akademisyen bulunduğunu belirtti. Almanya ile sadece akademik işbirliği değil, ekonomik, siyasi ve sosyal alandaki işbirliği de yapıldığını belirten Doç. Dr. Esen, "Bu forumu yılda en azından bir defa sürdürmeyi düşünüyoruz. Bu programda bize Almanya'dan Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Türkiye'de uzun yıllardır faaliyet gösteren Friedrich Ebert Vakfı, Antalya'da ICF Airport katkı sunuyor. Üniversitenin de burada doğrudan katkıları var. Yaklaşık 50 bildirinin sunulacağı ve 250 katılımcıyı beklediğimiz bir çalışma olacak" dedi.

Reklam
Reklam

Almanya'da yerleşik olarak yaşayan Türk gençlerinin eğitim ve iş sorunlarına da değinen Doç. Dr. Esen konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Bizim şu an üzerinde çalıştığımız hem Dışişleri Bakanlığı, hem de Başbakanlık yurt dışı Türkler ve akraba toplulukları başkanlığı ile bir çalışmamız var. Bu çalışma ikidillilik üzerinde. İkidilli kreş eğitimi veya sosyal hizmet uzmanı, yaşlı bakımı uzmanı yetiştirmeye yönelik. Bizim tespit ettiğimiz şey şu. Yurt dışındaki Türklerin kreşe gönderilmesi, çoğu kreşin sadece Almanca olması nedeni ile sorun. Bu proje yurt dışındaki Türklerle ilgili Türkiye'nin geliştirdiği belki de yeni bir politikası."

Almaya'da Türk gençleri arasında işsizlik sorununun yüzde 30-50'lere varan oranlarda olduğunu kaydeden Doç. Dr. Esen, bu projenin belki merhem olabileceği ile ilgili umutları olduğunu belirtti. Doç. Dr. Esen, "Almanya'da Alman gençlerin yüzde 40'a kadar varan bir bölümü liseyi bitiryor. Liseyi bitirenin üniversite öğrenimi görmesi muhtemel. Ama bu oranı yabancı kökenli ve özellikle Türk kökenli gençlerle ilgili yapacak olursak bu ancak yüzde 8'de kalmış oluyor. Belki son yıllarda belli oranda bir iyileşme var. Daha çok çaba gerekiyor. Kamu kuruluşlarında yabancıların istihdamı ise yüzde 2'lerde" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Toplantıya AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen'in yanı sıra Proje Sorumlusu Meral Aksu, İletişim Fakültesi öğrencisi Mühübe Demirbaş, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi İrem Öztaş katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz