2 Türk bakan konuştu, toplantı 4 dilde yapıldı

ANKARA (ANKA)- Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kazakistan Dışişleri Bakanı Marat Tajin ile bir araya geldi. İki bakanın basın toplantısı dört dilde yapıldı.

İki bakanın görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ilk olarak söz alan Gül'ün konuşmaları, önce Rusça'ya çevrildi. Gül'ün ardından söz alan Tajin, konuşmasını Rusça değil Kazakça yaparken, konuk Dışişleri Bakanı'nın kendisine sorulan soruları da İngilizce yanıtlaması dikkat çekti. Böylece Türkçe konuşan ülkeler toplantısında bir araya gelen iki ülke bakanları arasındaki basın toplantısı toplam dört dilde tamamlanabildi.

Reklam
Reklam

İki bakanının düzenlediği ortak basan toplantısında konuşan Abdullah Gül, Türkiye ve Kazakistan'ın dost ve kardeş iki ülke olduğunu söyledi. Kazakistan'ın son dönemde yaptığı kalkınma hamlelerini yakından izlediklerini belirten Gül, Kazakistan'ın ekonomik ve siyasi alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Gül, Kazakistan'ın bu hamlelerle Asya'nın parlayan yıldızı haline geldiğini ve bütün dünyanın ilgisini çektiğini ifade etti.

Kazakistan'a 70 milyar dolar yabancı yatırım yapıldığını vurgulayan Gül, Türkiye-Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 1,5 milyar doları geçtiğini, Türk müteahhitlerin Kazakistan'da yaptığı projelerin ise 7,5 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti.Kazakistan işadamlarının da Türkiye'de yatırıma önem vermeye başladığını belirten Abdullah Gül, Kazak yatırımcıların Türkiye'de rafineri projeleriyle ilgilendiği ifade etti. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattında Kazak petrollerinin de taşınmasıyla ilgili çalışmaları hatırlatan Gül, Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattının tamamlanacağını, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin de Kazakistan'a kadar uzatılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Kazakistan'ı uluslararası arenada desteklemeye devam edeceğini de ifade eden Gül, Kazakistan'ın 2009 AGİT Başkanlığını da desteklediklerini belirtti.
Gül, Türkçe konuşan ülkeler toplantısına da Kazakistan'ın her zaman yakın ilgi gösterdiğini hatırlattı. Kazakistan Dışişleri Bakanı Marat Tajin de iki Dışişleri Bakanı arasında gerçekleşen bu görüşmenin, Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilerin 15'inci yıldönümüne rastladığını belirtti.

İki ülke arasındaki ekonomik, siyasi, kültürel ve ticari ilişkilerin oldukça iyi olduğunu belirten Tajin, bu ilişkilerin daha da artmasını amaçladıklarını kaydetti.
Öte yandan iki bakanının görüşmesinde özellikle enerji konusunun gündeme geldiği öğrenildi.