2 Türk balıkçı teknesine gözaltı

RİZE (İHA) - Gürcistan karasularında dün gece izinsiz balık avladıkları gerekçesiyle Gürcistan Sahil Güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alınan Abal ve Pala Reis isimli balıkçı teknelerinin kaptanları Mustafa Kuru ve Aladdin Abal ile 60 mürettebat, Gürcistan'ın Poti Limanı'nda gözaltında tutuluyor.

Edinilen bilgiye göre, dün gece saat 01.30 sularında Gürcistan'ın Poti Kenti açıklarında avlanan Abal ve Pala Reis isimli Türk balıkçı teknelerine Gürcistan Sahil Güvenlik gemileri tarafından izinsiz avlandıkları gerekçesiyle ateş açıldı. Gemilerin kaptanları Mustafa Kuru, Alaaddin Abal ve 60 mürettebat, daha sonra Gürcistan askerleri tarafından gözaltına alındı. Rize'de faaliyet gösteren Alaçoğlu Balıkçılık'a ait tekneler, daha sonra Poti Limanı'na çekildi.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili açıklama yapan Alaçoğlu Balıkçılık'ın ortaklarından Şaban Alaçoğlu, Gürcüler'in bunu hep yaptıklarını söyledi. Yasal tüm belgelerinin olduğunu iddia eden Alaçoğlu, "Teknelerimize ateş açıldı ve reislerle, mürettebat gözaltına alındı. Biz devamlı o sularda avlanıyoruz. Gürcistan hükümetine kasa başına 3 dolar ödüyorduk. Oradaki askeri yetkililerin bireysel çıkarlarından dolayı bu olayla karşılaştık" dedi.

Firmanın ortaklarından Gürcistan'da bulunan Yaşar Alaçoğlu ise telefonla yaptığı açıklamada, Gürcü yetkililerin kendilerinden personelin ve 2 teknenin serbest bırakılması için 400 bin dolar ceza istediğini söyledi. Yaşar Alaçoğlu, "Bizim uluslararası sularda avlanma iznimiz vardı. Yasalara aykırı bir şey yapmamamıza rağmen teknelerimiz ateş açılarak tahrip edildiler ve personelimiz gözaltına alındı. Şimdi Gürcü yetkililer bizden 400 bin dolar istiyor. Bu parayı ödememiz halinde kaptanlarımızı ve personelimizi serbest bırakacaklar" diye konuştu.

Öte yandan 'Abal' isimli teknenin yaklaşık 10 gün önce yine bu şekilde yakalandığı ve 150 bin dolar karşılığında tekne ve mürettebatın serbest bırakıldığı öğrenildi.

Reklam
Reklam