Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Yasemin Kutlu, "Birçok sorunla karşı karşıya olduğumuz dünyada ruhsal sorunların oranının artışı, ruh sağlığı hizmetlerinin vazgeçilmez bir elemanı olan psikiyatri hemşireliğinin önemini giderek artırmaktadır" dedi.
Psikiyatri Hemşireleri Derneği ile Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Uluslararası Psikiyatri Hemşireliği Kongresi" Kültür ve Gösteri Merkezi'nde başladı.
Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Kutlu, törende yaptığı konuşmada, derneğin Türkiye'de psikiyatri hemşireliğinin dünya standartlarına ulaşmasına katkı sağlamak, sağlık bakımıyla ilgili kaliteyi artırmak amacıyla kurulduğunu söyledi. Dernek olarak farklı faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade eden Kutlu, şunları kaydetti:
"Kuruluşundan bu yana düzenli olarak psikiyatri hemşireliği kongreleri, eğitim programları düzenliyoruz. Derneğimiz uluslararası kuruluşlarla ilişkiler içerisinde olmak amacıyla kuruldu. Biz de dernek olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Birçok sorunla karşı karşıya olduğumuz dünyada ruhsal sorunların oranının artışı, ruh salığı hizmetlerinin vazgeçilmez bir elemanı olan psikiyatri hemşireliğinin önemini giderek artırmaktadır."
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samih Diyarbakır da insanın hem maddi hem manevi varlık olarak bilindiğini belirterek, kişinin sağlıklı olduğu müddetçe değer kazandığını, topluma faydalı fert olduğunu ifade etti.
Özellikle psikiyatri konusunun günümüz dünyasında artan oranda önem kazandığı vurgulayan Diyarbakır, "İnşallah bu konuda çok daha başarılı olunacaktır. İnsan beyni üç ana bölümden oluşur. Bunlardan birisi her canlı da varolan birinci beyin bölümüdür. Bu bölümde iki yer vardır. Biri koruma kollama görevi, diğeri ise üreme görevidir. Bu her canlıda vardır. Bunun üst tarafından bir bölüm var ki bu insanları diğer canlılardan ayıran bölümdür. Bu bölüm eğer sağlıklı olursa, o toplumda da muhakkak sağlıklı olacaktır. Üçüncü bölüm ise insana değer kazandıran bölümdür."
-"En iyi yatırım sağlığa yapılan yatırımdır"-
Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik ise Türkiye'de ruh sağlığı profil araştırmasına göre, yaşamlarının herhangi bir döneminde ciddi psikiyatri sorun yaşayan insan oranın yüzde 18 olduğunu söyledi.
Ruh ve akıl sağlığı sorunlarının tedavi harcamalarının yüzde 19 ile Türkiye'nin ikinci en büyük hastalık yükünü oluşturduğunu dile getiren Vançelik, şöyle devam etti:
"Ülkemizde kamu, özel ve üniversite dahil olmak üzere 7 bin 400 psikiyatri yatağı var. 'Yeterli mi-' Ne yazık ki yeterli değil. Sadece ülkemizde 215 çocuk ve ergen akıl ve ruh sağlığı uzmanı var. Ülkemizde ruh sağlığı ve uzman sayısı bin 690. Bin 400 psikolog var. Bugün konusu olan psikiyatri hemşireliği alanında çalışan bin 800 hemşire arkadaşımız var."
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşe Okanlı da kongrenin ana temasının "Herkes İçin Ruh Sağlığı" olduğunu belirterek, "En iyi yatırım sağlığa yapılan yatırımdır" dedi.
Muhabir: Ayşe Yıldız
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz