"2. Uluslararası Kazdağları Ve Edremit Sempozyumu" Başladı

Edremit'te düzenlenen "2. Uluslararası Kazdağları ve Edremit Sempozyumu", başladı.

Edremit'te düzenlenen "2. Uluslararası Kazdağları ve Edremit Sempozyumu", başladı.

Sempozyumun düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Recep Efe, Güre beldesinde bir otelde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, dağ ekosistemlerinin yeryüzündeki kıtaların yaklaşık beşte birini kapsadığını söyledi.

Dünya nüfusunun 10'da birinin ya dağ ekosistemine ya da yakın çevresine yerleştiğini dile getiren Efe, "Burada yaşayanlar, diğer ekosistemlerde yaşam sürenlerden oldukça farklıdır. Dağlık alanlarda karşılaşılan ekosistem bileşenleri, ovalardakine oranla büyük çeşitlilikler gösterir. Türkiye, dağlık bir ülkedir ve yüzeyinin yarısı bin metrenin üzerindedir" dedi.

Reklam
Reklam

Efe, Edremit bölgesinin, Akdeniz havzasının bir parçası olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Canlı çeşitliliği, tarihi, coğrafyası, arkeolojisi, edebiyatı ve kültürleri gibi doğal ve kültürel açıdan zenginlikleriyle ön plandadır. Edremit'in ekonomisi, turizme olduğu kadar büyük ölçüde zeytin üretimine de dayanmaktadır. Edremit, Türkiye'nin zeytin başkenti olarak bilinir. Edremit bölgesinin sınırları içinde yer alan Kazdağları, doğal manzarası ve çevresindeki görülmeye değer küçük köyleriyle önemli bir turizm merkezidir. Kazdağları, doğallığını koruyan Türkiye'deki nadir yerlerden biridir. Canlı çeşitliliği, iklim ve hidrolojik özellikleri doğallığının korunmasında önemli bir role sahiptir."

Dağın kültürel zenginliklerine de değinen Efe, "Kazdağları sadece doğal zenginlikleriyle değil kültürel bileşenleriyle de ön plandadır" diye konuştu.

Bu sempozyumun amacının birçok farklı ülkeden akademisyenleri, bilim adamlarını ve araştırmacıları buluşturmak, güncel araştırmaları tartıştırmak olduğunu vurgulayan Efe, "Bu sempozyum, bilimsel açıdan çok kapsamlıdır ve çevre, ekoloji, coğrafya, botanik, orman, tarih, kültür, arkeoloji, sanat, turizm, dağ ekosistemleri ve insan çevre etkileşimi ile ilgilenen akademisyenleri bir araya getirir" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Sempozyumda 26 farklı ülkeden yaklaşık 145 katılımcının yer aldığını belirten Efe, 137 araştırma metninin sözlü ve poster olarak sunulacağını söyledi.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ise Kazdağları ve Edremit bölgesinin, tarih, doğa, kültür ve arkeoloji olarak gerçekten çok büyük bir potansiyeli bulunduğunu belirterek, bu sempozyumla bölgenin, mevcut potansiyeli, geçmişi ve geleceğinin tartışılacağını kaydetti.

Sempozyum, 4 Mayısta sona erecek.

Muhabir: Emrah Elmas / Zafer Akpınar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: