20 Temmuz kutlamaları başladı

Lefkoşa(AA)- 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 34. yılı kutlamaları KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın BRT televizyonu ve radyosundan yayımlanan konuşması ve 21 pare top atışıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Talat konuşmasında, Kıbrıs Türk halkına yaraşır, bilinçli sosyal ve ekonomik kalkınma programlarıyla bir an önce sıkıntıları aşma ve çözüme, Avrupa Birliği'ne, dünyayla bütünleşmeye koşma çağrısı yaptı. "Kavgamız, birbirimizi yıpratmaya değil yüceltmeye yönelik olsun" diyen Talat, Kıbrıs sorununun çözümü için iyi niyetle çalışırken her düşünceyi saygıyla ve hoşgörüyle karşılayarak, her görüşten yararlandığını, ancak yararlanılacak görüşlerin de asgari bir tutarlılığı olması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Talat, 20 Temmuz Barış Harekatı'nın en önemli özelliğinin ve temel niteliğinin, Kıbrıs Türk halkının can güvenliğini sağlaması olduğunu ve 20 Temmuzların bu temel özellik ile "Barış ve Özgürlük Bayramı" haline geldiğini de ifade etti. Talat, şöyle konuştu:

"Bu nedenle 20 Temmuz 1974'ü, geleceği düşünmeyi bir yana bırakın, bir kez daha hayatımızdan da endişe ederek karşılamıştık. 20 Temmuz Barış Harekâtı'nın en önemli özelliği, temel niteliği, Kıbrıs Türk halkının can güvenliğini sağlamış olmasıdır. 20 Temmuzları 'Barış ve Özgürlük Bayramı' haline getiren işte bu temel özelliktir."

Talat, 20 Temmuz Barış Harekatı'nın, Kıbrıs sorununun nedeni değil, sonucu olduğuna işaret ederek, "Bu harekat, Kıbrıs Türklerinin can güvenliğini sağlamış, varlığını korumuş; Kıbrıs adası üzerindeki haklarını koruyarak gelişmesini devam ettirmenin koşullarını ortaya çıkarmıştır" dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış Harekatı ile elde ettiği güvenceleri ortadan kaldıramayacağını; tam tersine çözümün, bu hak ve güvenceleri geçerli uluslararası normlara oturtarak, onları daha bir sağlamlaştırması gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Kıbrıs'ta barışçıl bir çözümün bölgeye de huzur ve sükun getireceğine işaret eden Talat, "Evet, biz, Kıbrıslı Türkler, bu uluslararası sorunu sonlandırmaya hazırız. Barış Harekâtı'nın amaçlarının tam anlamıyla hayata geçtiğini söyleyemeyiz. Kıbrıs Türk halkının can ve mal emniyeti sağlanmıştır ama çağdaş ölçütlere uygun bir yaşam için bunun ötesinde haklara ve ilişkilere ihtiyaç duymaktayız. Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla birlikte bu haklarımıza da kavuşmuş olacak, bütün dünyayla
daha modern ilişkiler gerçekleştirme olanağını bulacağız" dedi.