2002 yılının ilginç buluşları

İSTANBUL (İHA) - Time Dergisi tarafından yapılan bir araştırma, 2002 yılının en başarılı buluşlarını bir araya getirdi.

Yapılan araştırma, bilim dünyasında çığır açacak keşiflerden çok, günlük hayatımızda yer bulmaya aday buluşlar arasından seçildi. Bazıları bilim adamı dahi olmayan zeki beyinler tarafından gerçekleştirilen buluşlar, ulaşım ve iletişimden, ev ve güvenlik ürünlerine, yeni teknolojilerden tıp alanındaki yeni adımlara kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.

İletişim kategorisinde yılın buluşları arasına girmeye hak kazanan projeler; işitme engelliler için eldiven, yurt dışında bile yolunuzu bulmayı sağlayacak infoskop, dişe takılan cep telefonu, kablosuz bluetooth kulaklık ve köpeğinizin havlamasını kelimelere çeviren köpek çevirmeni.

Reklam
Reklam

İŞİTME ENGELLİLER İÇİN ELDİVEN Mucidi Ryan Patterson. 18 yaşındaki lise öğrencisi Ryan Patterson, sağır bir kadının Burger King'de yiyecek siparişi vermeye çalıştığını görünce bir anda aklına şu soru gelmiş:

"Neden engelliler tarafından kullanılan işaret dilini yazıya çevirecek bir alet yapılmıyor?"
Bu fikirle harekete geçen Patterson, bir golf eldiveninin de yardımıyla, eldiveni giyen kişinin el hareketlerini algılayarak bunları kablosuz olarak küçük bir avuç içi monitöre yazı olarak aktaran bir araç geliştirdi. Meraklı lise öğrencisi bu buluşuyla Siemens Westinghouse tarafından verilen Bilim ve Teknoloji Yarışması'nda birincilik ödülü kazandı. Buluş henüz prototip aşamasında bulunuyor.

KÖPEK ÇEVİRMENİ Köpeğinizin gerçekte neler düşündüğünü merak etmez misiniz? Japon oyuncak şirketi Takara, ürettiği yeni bir aletle köpeğinizin havlamalarını çevirerek size ulaştırdığını öne sürüyor.

Köpeğin tasmasının kenarına iliştirilen bir mikrofon, köpek tarafından çıkarılan sesleri kaydederken, avuç içi bir alıcı havlamaları, inlemeleri ve iç çekmeleri "Artık dayanamıyorum", "Ne kadar da sıkıcı", "Ben yalnızım" gibi anlamlı cümlelere dönüştürüyor. Nasıl çalıştığına gelince, işin perde arkasında köpek sesi örneklerinin toplanması ve hayvan uzmanları tarafından anlamlarına göre ayrılarak bir veri tabanına yazılması yatıyor. Hayvanınız havladığında, çıkardığı ses mikrofon aracılığıyla alıcıya ulaştırılıyor ve veri tabanındaki seslerle karşılaştırılıyor. Ancak unutmamak gerek ki, bir köpeği en iyi sahibi tanır, aldığınız sonuçlardan şüpheniz varsa siz en iyisi onu yürüyüşe çıkarın. Bu arada ürün şu an için sadece Japonya'da satılıyor.

Reklam
Reklam

İNFOSKOP Yılın buluşları arasına giren ürünlerden mucidi Türk olan tek ürün infoskop. Bundan 2 yıl önce IBM'de araştırma görevlisi olarak çalışan İsmail Haritaoğlu, kendisini Tokyo'da bir tren istasyonunda Japon harfleriyle yazılı tabelalara bakarak yolunu bulmaya çalışırken aklına bu gibi durumlarda imdada yetişecek bir araç yaratmak gelmiş.

Haritaoğlu'nun Infoskop adı verdiği bu araç, herhangi bir sokak tabelasının görüntüsünü kaydederek, kablosuz bir ağ üzerinden uzaktaki bir bilgisayara gönderiyor. Bu bilgisayar yabancı dildeki teksti tercüme ederek 15 saniyeden kısa bir sürede kullanıcıya geri dönüyor. Haritaoğlu bu buluşun başarısının ardından şimdi de GPS destekli cep telefonlarında seyahat önerileri verecek bir sistem üzerinde çalışıyor.

DİŞ TELEFONU Nereye giderseniz gidin cep telefonunuz da sizinle gelsin istiyorsunuz ama sürekli telefon taşımaktan da bıktınız. Gelecekte, bu bıkkınlıkla yaşamak zorunda kalmayabilirsiniz.
James Auger ve Jimmy Loizeau isimli iki İngiliz araştırmacı tarafından geliştirilen telefon diş, bir azı dişinin yerine yerleştirilerek cep telefonu konuşmalarının yapılabilmesini sağlıyor. Karşı taraftan gelen sinyaller titreşimlere çevrilerek, dişinizden kafatasınıza oradan da iç kulağa iletiliyor, buraya ulaşan titreşimler iç kulak tarafından ses olarak duyuluyor. Ajanlar ve savunma oyuncularına talimat iletmek için müthiş bir araç olabilir. Ama bizim için durum o kadar müthiş değil, çünkü şimdilik dişimiz bize konuşabilirken, biz karşı tarafa mesaj göndermiyoruz.

Reklam
Reklam

KABLOSUZ KULAKLIK Bu sene içerisinde geliştirilen iletişim teknolojileri içerisinde en büyük ilgiyi gören ve pazara ürün olarak çıkma şansını yakalayan buluş, kablosuz cep telefonu kulaklıkları oldu.
Cep telefonları kablosuzsa, kulaklıkları niye kablolu düşüncesinin ve Bluetooth teknolojisinin ürünü kablosuz kulaklıklar Motorola, Nokia, Sony Erricson ve Jabra gibi markalar tarafından üretilerek pazara sunuldu. Bir kosorsiyum tarafından geliştirilen Bluetooth teknolojisi kısa mesafeler içerisinde çalışan farklı sayısal araçları birbirine bağlıyor ve bu özelliğiyle gelecek vaat ediyor. Bluetooth sayesinde cep telefonunuz çantanızda ya da cebinizdeyken telefonunuzu kullanabilirsiniz. Bir hatırlatma kablosuz bir kulaklık kullanıyorsanız, kulaklığınızı da cep telefonu gibi düzenli olarak şarj etmeniz gerekiyor.