2003 yılı fındıkta altın yıl oldu

ORDU (İHA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifler Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Cemal Öztürk, 2003 yılı fındık politikasını değerlendirerek, "2003 yılında üretici ve alıcılar kazançlı çıkmış, daha az ihracata rağmen daha çok gelir elde edilmiştir" dedi.

İHA'ya açıklamalarda bulunan FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Cemal Öztürk, 2003 yılının fındık üretici ve alıcılarının kazançlı çıktığı bir yıl olduğunu dile getirerek, üreticinin bilinçli davranıp pazara aralıklı olarak ihtiyacı nispetinde fındık indirmesi sonucu fiyatlarının düşmesinin önlendiğini söyledi. Öztürk, "Sezon başlarken FİSKOBİRLİK olarak üreticilerimizi bilinçlendirmeye çalıştık. Onlara Eylül ve Ekim aylarında pazara yoğun bir mal akışı olmazsa fiyatların yükseleceğini ve bundan karlı çıkacaklarını anlatmıştık. Bize inandılar ve bunu uyguladılar. Sonuçta fındık fiyatları yükseldi ve kar ettiler. Fındık üreticisi artık bilinçlenmiştir ve ne zaman ne şekilde hareket etmesi gerektiğini bilmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Geçen yıl fındık ihracatı açısından son yılların en verimli dönemin yaşandığını, az mal satmalarına rağmen çok gelir elde ettiklerini ifade eden Cemal Öztürk, bu konuda şu açıklamalarda bulundu:

"Geçen yıla göre daha az sattık ama daha çok gelir elde ettik. Son günlerde fındığın kentali (100 kilogram) 460 dolara ulaşmış bulunuyor. Halbuki geçen sezon ortalama 225 dolardı. Yüzde yüzün üzerinde artış sağlanmıştır. Türkiye fındık ihracatı 34. hafta itibariyle 635 milyon dolara ulaşmıştır. Geçen yıl bu 487 milyon dolardı. 148 milyon dolar öndeyiz. Hem de 43 bin ton daha az fındık satarak bunu sağladık. Fındık ihracat sezonunun sona erdiği 31 Ağustos'a daha 18 hafta yani 4 ay var. İnşallah 850-900 milyon dolarlara ulaşacağız. Bu da son yılların rekor ihracat geliri olacak. Bu sonuç FİSKOBİRLİK'in izlediği isabetli fındık politikasının ve gayretli ihracatçılarımızın eseridir"

2004 yılı fındık sezonu için hazırlıklara başladıklarını ve bu konuda resmi, sivil tüm ilgililerle birlikte çalışmalar yaptıklarını belirten FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Cemal Öztürk, yeni sezonda yeni durumların yaşanacağına da dikkat çekti. Öztürk, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık ağaçlarının büyük bir bölümünün Nisan ayının ilk haftasında yaşanan don olayından etkilendiğini, bu durumun 2004 yılı fındık rekoltesini olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Bu durumda fındık müstahsilinin gelir kaybına uğrayacağına dikkat çeken Öztürk, "Buna karşılık yetersiz üretim nedeniyle fındık fiyatlarında yükseliş olacağını düşünüyoruz. Burada dramatik bir durum söz konusu. Fındık ağaçları yanan üreticinin geliri azalırken, yanmayan üreticinin ise artıyor. Zarar gören üreticinin gelir kaybının bir şekilde telafi edilmesi gerekir. Bunu da çözmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam