2005 formülü, kavgayı kızıştırdı

Brüksel'de sona eren AB Genel İşler Konseyi, Kopenhag Zirvesi'ne çok az bir süre kala Türkiye ile ilgili kararını netleştiremedi.

Almanya ve Fransa'nın başını çektiği ve Türkiye'ye 2005 tarihini öneren gruba, liderliğini İngiltere'nin yaptığı güney kanadı itiraz etti. Genel İşler Konseyi toplantısı sonunda Türkiye konusunda uzlaşamadıklarını kabul eden dönem başkanı Danimarka'nın Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, Fransız-Alman ortak teklifinin ancak "bir ilham kaynağı" olabileceğini söyledi.

Türkiye'ye ilişkin kafa karışıklığının devam ettiğini kabul eden diplomatik kaynaklar, son günlerde bazı üye ülkelerin başbakanları ile dışişleri bakanlarının Türkiye'ye ilişkin farklı görüşler belirtmelerini bu kafa karışıklığına örnek gösterdiler.

Reklam
Reklam

ONAY ALAMADI

2005 formülü konusunda Konsey üyelerinin büyük bir kısmını ikna ettiklerini söyleyen Alman Dışişleri Bakanı Fischer'in, başını İngiltere'nin çektiği, İtalya, İspanya, Yunanistan ve İrlanda tarafından desteklenen blokun onayını alamadığı ortaya çıktı.

Fischer, 2004'te ilerleme sağlanması durumunda 1 Temmuz 2005'te müzakelere başlama teklifinin Türkiye tarafından kabul edilmesi gerektiğini savunurken, Britanya Dışişleri Bakanı Jack Straw Türkiye'ye kesinlikle "doğrudan bir tarih" verilmesi gerektiğini tekrarladı ve bu tarihin 2005'ten önce olması gerektiğini ima etti. İspanyol Dışişleri Bakanı Ana Palacio da yaptığı açıklamada, İtalya ve İngiltere ile birlikte 2005 tarihine itiraz ettiklerini söyledi. Brüksel'deki AB dışişleri bakanlarının katıldığı Genel İşler Konseyi toplantısı sonrası bir açıklama yapan Palacio, müzakerelerin en geç 2004 yılı içinde başlamasını savunduklarını vurguladı.

"ÇABALARI DEVAM EDİYOR"

Toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Danimarka Dışişleri Bakanı Möller, Türkiye'nin yakın zamanda büyük adımlar attığını ancak uygulamayı görmek istediklerini söyledi. Fransız-Alman ortak teklifinin sadece bir ilham kaynağı olabileceğini söyleyen Möller, "Kopenhag'dan tam olarak ne çıkacak şu an bilemem" dedi. Möller Kıbrıs'a ilişkin bir soruya da "BM'nin çabaları devam ediyor. Biz de bunları yakından takip ediyoruz. Birleşik mi yoksa bölünmüş bir Kıbrıs'ın mı üye olacağına cuma gecesi karar vereceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

"UZLAŞMAYA GİDEMEYİZ"

Bu arada, dün geç saatlerde bir açıklama yapan AB Dönem Başkanı Danimarka'nın Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin nihai olarak AB'ye kabulünün, şu anki genişleme sürecinden çok daha "büyük ve zor" bir iş olacağını söyledi. Rasmussen ayrıca, "Kıbrıs sorunun çözümü karşılığında siyasi kriterlerde uzlaşmaya gidemeyiz" şeklinde konuşarak, pazarlık çıtasını iyiden iyiye yükseltti.

İHA

Anahtar Kelimeler: