2006 küresel insani gelişme raporu

ANKARA (AA)- Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlatılan bağımsız 2006 Küresel İnsani Gelişme Raporu'nda, güç dengesizliği, yoksulluk ve küresel su krizine dikkat çekiliyor.

UNDP Başkanı Kemal Derviş, ağırlıklı olarak dünyadaki su krizinin ele alındığı rapora yazdığı ön sözde, raporda sorunun köklerinin, yoksulluğa, eşitsizliğe ve eşit olmayan güç ilişkilerine dayandığının savunulduğunu ifade etti.

Derviş, uluslararası uzmanların ve BM çalışanlarının araştırmaları ve değerlendirmeleri sonucunda ortaya çıkan raporda, su kıtlığını körükleyenin yanlış su politikaları olduğunun vurgulandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Giderek zenginleşen dünyada, bir milyardan fazla kişinin temiz suya erişemediğini, 2.6 milyar kişinin de sağlıklı yaşama koşullarından yoksun olduğunu belirten Derviş, her yıl, yaklaşık 1.8 milyon çocuğun kirli sulardan ve yetersiz sağlık koşullardan kaynaklanan ishal ve diğer hastalıklar yüzünden öldüğüne işaret etti.

Rapora yazdığı ön sözde, su rekabetinin gelecek yıllarda artacağına da işaret eden Derviş, bu bağlamda, ulusal düzeyde su rekabeti arttıkça, küçük çiftçiler ve kadınlar dahil, en az haklara sahip olanların, su kaynaklarının daha güçlü kesimlere aktarıldığına tanık olacağını ve su sıkıntısı olan bölgelerde sınır ötesi anlaşmazlık potansiyelinin bulunduğunu kaydetti.

"Kıtlığın Ötesinde: Güç Dengesizliği, Yoksulluk ve Küresel Su Krizi" başlığını taşıyan raporda, "dünyada milyonlarca kişinin temiz suya erişimi olmadığına, bunun suyun kıtlığından değil, yoksulluğun, eşitsizliğin ve başarısız hükümet politikalarının bu insanların üstüne kilit vurmasından kaynaklandığına" işaret ediliyor.

Reklam
Reklam

Her yıl 2 milyon çocuğun temiz su ve tuvalete sahip olmadığından öldüğüne dikkat çekilen raporda, 2004 yılında ishalden ölen çocukların toplamının, 1990'larda her yıl silahlı çatışmalarda ölen çocukların toplamından altı kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Su sıkıntısının her şeyden önce yoksulların krizi olduğu görüşünün dile getirildiği raporda, temiz suya erişimi olmayan her üç kişiden ikisinin günlük gelirinin 2 doların altında olduğu, üç kişiden birinin gelirinin ise günde 1 doları ancak bulduğu belirtildi.