2007'de 91 sendikacı öldürüldü!

Brüksel - (AA) - Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, geçen yıl dünyada 91 sendikacının öldürüldüğünü, 73'ünün tutuklandığını açıkladı. Konfederasyonun yayımladığı yıllık raporda, 39 sendikacının öldürüldüğü Kolombiya'nın geçen yıl da en fazla sendikacının cinayete kurban gittiği ülke olduğu belirtildi.

138 ülkeyi kapsayan raporda, Gine'de sendikaların rüşvet ve temel haklara müdahaleyi protesto etmek için düzenlediği gösterilerin sert şekilde bastırılması sırasında 30 sendikacının öldüğü, bundan Devlet Başkanı Lansana Conte rejiminin doğrudan sorumlu olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

İran'da 40, Fas'ta 14, Myanmar'da 7 sendikacının öldürüldüğünün belirtildiği raporda, sendikacıların şiddete maruz kaldığı ya da tutuklandığı ülkeler arasında Beyaz Rusya, Sudan, Swaziland, Filipinler, Zimbabve, Pakistan, Nepal ve Honduras da yer aldı. Raporda, Latin Amerika'nın sendika faaliyetleri konusunda en tehlikeli
bölge olmaya devam ettiği, şiddet, cinayet, işkence, hırpalama, yasa dışı işten atma ve tutuklama gibi tüm sendika karşıtı uygulamaların görüldüğü vurgulandı.

Çin, Kuzey Kore, Laos, Vietnam, İran, Irak, Suriye, Mısır, Ürdün, Kuveyt ve Yemen'de de sendika çokluğu haklarının hiçe sayıldığı kaydedildi. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun kara listesinde Türkiye de yer aldı. İşten çıkarma, psikolojik baskı, sendika karşıtı kampanyaların neredeyse dünya genelinde olduğu ancak Türkiye, Bosna Hersek ve Bulgaristan'da bunlara daha fazla rastlandığı öne sürüldü.

Konfederasyon, 2006'da dünyada 144 sendikacının öldürüldüğünü açıklamıştı.