2007'de hava ambulansları geliyor

ANKARA (İHA) - Türkiye, 2007 yılında hava ambulans sistemine geçiyor. Sağlık Bakanlığı, 14 ilde kullanılmak üzere 16 helikopter ambulans ve 1 uçak ambulans alıyor.
Trafik kazaları, deprem, yangın, heyelan, çığ gibi doğal afetler başta olmak üzere acil yaralı ve hastaların tahlisiyesinde kullanılacak olan hava ambulans sisteminin Türkiye'ye yıllık maliyeti 10-20 milyon dolar. Her ilde en az bir hastanenin helikopter pisti olacak. Türkiye, Avrupa'da ve gelişmiş bir çok ülkede yıllardır insanlara hizmet veren hava ambulans sistemiyle 2007 yılında tanışacak. Hemen her dönem yapılmak istenen ancak bir türlü başarılamayan sistem için hazırlıklar son aşamaya geldi. Sağlık Bakanlığı, hava ambulans filosu kurmak için kolları sıvadı. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Coşkun başkanlığında oluşturulan ekip, hava ambulans sistemi için uzun süredir yaptığı çalışmaları tamamladı. Bakanlık, 14 ilde kullanılmak üzere 16 ambulans helikopter ve 1 uçak ambulans almayı kararlaştırdı. Son sistem teknoloji ile donatılan ve içerisinde gerekli sağlık ekibinin bulunduğu helikopter ambulanslar Ankara, İstanbul, Erzurum, Çanakkale, İzmir, Antalya, Adana, Trabzon, Samsun, Sivas, Afyon, Bursa, Van ve Diyarbakır'da, uçak ambulans ise yine başkentte konuşlandırılacak.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı, helikopter ve uçağı satın almak yerine maliyeti düşürmek için "hizmet alımı" yoluyla hizmete sokacak. Bakanlık, bu amaçla teknik şartname hazırladı ve fiyat analizi yaptıktan sonra, bu sektörde faaliyet gösteren uluslararası deneyime sahip firmalarla temasa geçti. Firmalardan gelecek teklifler sonucunda en iyi teklifi veren firma ile masaya oturulacak ve sözleşme imzalanacak. Hava ambulans filosunun 2007 yılı içerisinde resmen hizmete geçmesi bekleniyor. Filonun Türkiye'ye yıllık maliyeti ise 10-20 milyon doları bulacak. Bakanlık, bununla birlikte söz konusu 14 ilde helikopter ve uçağın konuşlandırılacağı alanları belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Barınak, iniş-kalkış mekanları için alternatifleri değerlendiren bakanlık, havaalanlarından da yararlanabilmek için Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden de (DHMİ) görüş istedi. Sağlık Bakanlığı'nın uygun göreceği yerlerde hava araçları konuşlandırılacak. Hava ambulansları trafik kazaları, deprem, yangın, heyelan, çığ gibi doğal afetler başta olmak üzere acil yaralı ve hastaların tahliyesinde kullanılacak. Helikopter ve uçaktan sosyal güvencesi ve ekonomik düzeyi ne olursa olsun ihtiyacı olan bütün vatandaşlar yararlanacak. Araçlar, yurt içi ve yurt dışında her türlü göreve gidebilecek durumda hazır bekletilecek.

Reklam
Reklam

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Coşkun, helikopter-uçak ambulans satın alarak ve yeni elemanlar istihdam ederek sistemi kurmak için yapılan girişimlerin şimdiye kadar sonuçsuz kaldığını belirterek, en güvenli, en maliyetli ve risksiz yöntemin hizmet alımı yolu olduğunu, bu nedenle böyle bir formülü uygun bulduklarını söyledi. Hizmet satın almak yerine hava araçları satın alan Yunanistan'da 3 kez meydana gelen kazada 13 personelin öldüğünü ifade eden Doç. Dr. Coşkun, filolarda görev yapacak sağlık personelinin de hizmeti veren firma tarafından hava eğitiminden geçirileceğini kaydetti. Hizmet verecek firmalarda 'yüksek teknoloji, ciddi bir birikim ve uygun fiyat koşulları' şartları aradıklarını anlatan Coşkun, "Türkiye, Avrupa'da hemen hemen bütün ülkelerin geçtiği hava ambulans sistemini kullanabilecek ekonomik güce sahiptir. Çünkü biz sadece yurt içinde insanlara hizmet vermiyor, yurt dışında meydana gelen her türlü doğal afetlerde göreve koşuyoruz. En son Pakistan'da başarılı çalışmalarımızla bunu kanıtladık. Bu nedenle hava ambulans ve uçaklarımız yurt içi ve yurt dışında her türlü göreve hazır olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Coşkun, hava araçlarının 112 Komuta Kontrol Merkezi ile irtibatlı görev yapacağını, kara ambulanslarını yönlendiren komuta merkezinin gerektiğinde hava ambulanslarını yönlendireceğini de sözlerine ekledi.