2008, PKK'nın sahneden silindiği yıl

Ankara (AA)- Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, "2008 yılını terör örgütü PKK'nın sahneden silindiği yıl olarak görmenin mümkün olduğunu" söyledi.

Laçiner, "Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelede ilk kez bu kadar teknik ve başarılı operasyonlar yapabildiğini" belirtti. "ABD'nin de 1 Mart tezkeresinin reddinin ardından askıya aldığı PKK'yı tasfiye sürecinin şimdi yeniden başlatılmış göründüğünü" ifade eden Laçiner, "Bunları üst üste koyduğumuz zaman; dışarıda ABD ile Türkiye arasında, içeride de ordu ile hükümet arasında uyum devam eder, hata ve olağanüstü bir gelişme olmazsa 2008 yılı PKK'nın son yılı olabilir. Gelecek yılı, PKK'nın sahneden silindiği yıl olarak görmek mümkün" dedi. "Böylece PKK'nın marjinalleşmiş, yığınsal desteğini kaybetmiş, bölgedeki nüfusu tamamen ortadan kalkmış bir örgüte döneceğini" anlatan Laçiner, "ancak PKK'nın yerini başka terör örgütlerinin alması tehlikesinin de bulunduğuna" işaret etti.

Reklam
Reklam

"Bu nedenle Türkiye'nin askeri operasyonlarını ekonomik, sosyal, hukuki ve siyasal önlemleri içeren sivil operasyonlarla desteklemesi gerektiğini" belirten Laçiner, "yeni bir af yasasına gerek olmadığını, mevcut yasada ufak değişikliklerin yeterli olacağını, ancak önemli olanın dağa çıkış nedenlerini ortadan kaldırmak olduğunu" dile getirdi.

Laçiner, askeri önlemleri de "kemoterapi" tedavisine benzeterek, "Bir topluma çeyrek asır boyunca kemoterapi uygularsanız sorunlar kangrenleşir, kronik hale gelir. Kemoterapiye güvenerek sorunu çözdüğümüzü düşünemeyiz. Başka önlemler alınması ve yeni kanser oluşturucu noktaların temizlenmesi lazım" dedi.