2008'te enerji darboğazı olacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'de 2008 yılı gibi yakın bir gelecekte enerji darboğazı yaşanacağını belirterek, "Bu nedenle elimizi çabuk tutmamız lazım" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü tarafından düzenlenen "Türkiye'de Hidrolik Enerji Sorunları ve Çözümleri" konulu panelde konuşan Eroğlu, Türkiye'de hidroelektrik enerjinin toplam enerji içindeki payının yüzde 25 olduğunu kaydetti.

Eroğlu, hidroelektrik santrallere özel sektörün büyük ilgi gösterdiğini belirterek, 22 Kasım tarihi itibariyle özel sektörün 238 civarında hidroelektrik santrali projesiyle ilgilendiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Eroğlu, şu görüşleri dile getirdi:

"2008 yılı gibi yakın bir gelecekte enerji darboğazı olacaktır. Bu nedenle elimizi çabuk tutmamız lazım. Burada özel sektöre büyük rol düşüyor. Devletin herşeyi yapması doğru değildir. Devletin özel sektörün yapamayacağı büyük projelere el atması lazım. Ama nehir santrali gibi küçük projelerde özel sektörün önünü mutlaka açmamız gerekiyor. Bunun için de bürokratik engeller kaldırılmalı."

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Dr. Soner Aksoy da, Türkiye'deki hidrolik enerji kaynaklarının sadece yüzde 30-35'inin kullanıldığına işaret ederek, "Geri kalan su akıp gidiyor. Değerlendiremediğimiz için akıp giden suyun Türkiye'ye yıllık maliyeti 4-5 milyar dolar" dedi.

Enerjinin siyaseti ilgilendiren stratejik bir kavram olduğunu kaydeden Aksoy, enerji konusunda daha önce yapılan bazı hatalar nedeniyle Türkiye'nin köşeye sıkıştırıldığını, bunların Tükiye'nin ayağında bir pranga olarak durduğunu söyledi.