Formula1'i daha iyi yerlere getirebilmek ( ? ) için üst üste çıkartılan kural değişiklikleri 1 seneden bu yana tüm Formula1 tutkunlarının kafasını oldukça karıştırmış durumda.
Bu değişikliklerin spora nasıl yansıyacağını önümüzdeki 8 aylık 2009 sezonunda elbette daha net göreceğiz. Peki bu yeni sezonda bizleri bekleyen yenilikler neler? Aşağıda bu yeniliklere kısaca bir göz atalım.
Daha çok kazanan şampiyon oluyor
FIA, FOTA'nın yarış kazanan sürücüye daha fazla puan verilmesi yönündeki teklifini reddederek, daha çok yarış kazanan sürücünün şampiyon olması yönünde bir karar aldı. Bu uygulamanın amacı, sürücüleri yarış kazanmaya daha fazla güdülümek ve rekabeti kızıştırmak. 10-8-6-5-4-3-2-1'lik puanlama sistemi uygulanmaya devam edecek. Bununla birlikte aynı sayıda yarış kazanan pilotun belirlenmesinde aldığı puana bakılacak.
Yeni görünümlü kanatlar
Yeni sezonun en göze çarpan tarafı, yeni kurallara göre tasarlanmış kanatlar. Ön kanatlar genişleyerek alçalırken, arka kanatlarda tam tersi yönde daha dar ve daha uzun oldu. Şaşi üzerindeki ekstra birçok aero parça yasaklı olduğu için kullanılamıyor. O yüzden son yıllarda araçlarda gördüğümüz kanatçıklar ve dönüş kanadı gibi ilave parçalar artık yok.
Bu her iki değişiklik de, aracın önündeki türbülanslı dalgayı azaltarak,sollama imkanını artırmayı amaçlıyor. Ayrıca sürücülere, geçişlerde kolaylık sağlamak veya aracın kontrolünü iyileştirmek için, ön kanatta altı dereceye kadar hareket edebilen flapler bulunuyor.
Oluksuz lastikler
Yaklaşık bir 10 yıldır oluklu lastiklerle yapılan yarışların ardından, mekanik yol tutuşu, aerodinamik performansın önüne almaya yönelik tedbirler kapsamında takımlar yeniden oluksuz lastiklere geçilmesine karar verdi. Lastiklerin yüzeye teması yol tutuşunu artırırken, hızı düşürüyor. Ancak bu yeni lastiklerin sollamalara yardımcı olması da hedefleniyor. Yeşil şeritler her yarışta Bridgestone lastikleri arasındaki farkı gösterecek.
KERS
F1'in "yeşil teknoloji" alanındaki en büyük atılımı, Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi (KERS) oldu. Bu sistem, frenlerde biriken enerjinin yeniden kullanımı tur başına 80 bhp'lik bir enerji artışıyla 6.6 saniyelik bir kazanım sağlıyor. Bazı takımlar kendi sistemlerini geliştirirken, bazıları da diğerlerinin sistemini kullanıyor veya kullanacak. Renault ve Ferrari sezona KERS'le başlayacak. Diğer takımların da sezon içinde KERS'le yarışması bekleniyor.
Test Yasağı
Maliyetlerin düşürülmesine yönelik alınan en etkili tedbirlerden biri de test yasağı. Buna göre sezon başlangıcıyla 31 Aralık tarihi arasında testlere müsaade edilmiyor. Bunun tek istisnası, genç sürücüler. FIA'nın daha önce yaptığı açıklamada, sezon sonrası test imkanına sahip olabilecek genç sürücülerin özellikleri tarif ediliyor. Toplam test mesafesi takım başına 15 bin kilometreyle sınırlı. Ayrıca rüzgar tünellerinin ebadı ve hızı konusunda da yeni sınırlamalar bulunuyor.
Motorlar
Her bir aracın sezon boyunca toplam 8 motor kullanma hakkı bulunuyor. Bu bir diğer ifadeyle iki yarışta bir motor kuralının biraz daha esnetilmiş hali. Motorların hangi yarışlarda kullanılacağı takımlara bırakılıyor. Yani takımlar istedikleri zaman motoru değiştirme hakkına sahip. Ancak bu değişiklik antrenman turları ile sıralamalar arasında yapılamıyor. 8 motor kuralı aşıldığı takdirde, grid cezası hemen o yarışta uygulanıyor.
Güvenlik aracı kuralları
Güvenlik aracının zamanlaması artık, pit yolunun kapatılmasıyla yarış sonucuna etkili olmayacak. Takımlar, güvenlik aracının herhangi bir periyodunda pite girebilecek. Ancak sürücülerin, pite, kendilerine bildirilecek hıza göre girmeleri gerekiyor. Bu yeni yazılımlar sayesinde GPS'le denetlenecek.
Yakıt yükleri açıklanacak
Sıralama formatında bir değişiklik yok. Ancak artık hangi sürücü ağırdı, hangi araç hafifti şeklindeki soru işaretleri ortadan kalkalacak. Bu yıl sıralamalardan sonra tüm araçların ağırlıkları kamuoyuna açıklanacak. Böylece izleyiciler de yarışı çok daha kolay yorumlama imkanına sahip olacak.
Sezon finali Abu Dabi'de
Üç yıldır sezonun son yarışa ev sahipliği yapan İnterlagos, yerini Abu Dabi'nin yeni Marina Bay pistine bırakıyor. Pist tasarımcıları, çevre düzenlemesi, izleyicilerin piste daha yakın olmasını sağlayan tribünler, çevredeki otellerin canlılığının hareketli bir ortam oluşturması gibi, pistin F1 için yeni standartlar getireceğini söylüyor.
Yeni isimler
Son yıllarda birçok kabiliyetli pilotun alt serilerden F1'e yükseldiğini görmüştük. Bu sene sadece GP2'den gelen Sebastien Buemi'yi Toro Rosso'da izleyeceğiz. Buemi 2009 sezonunda, bu kategoriden gelen tek pilot olma özelliğini de taşıyor. Griddeki bir diğer yeni isim ise, Honda Racing'i satın alan Ross Brawn'ın Brawn GP takımı.
Taraftarlarla bir araya gelme
FIA'nın geçen hafta açıkladığı yeni düzenlemelerin en dikkat çekici olanlarından biri de artık tüm sürücülerün yıl boyunca Cuma günleri imza dağıtmak zorunda olmaları ve sıralamalardan, grand prix'lerden sonra basının karşısına geçerek açıklama yapacak olmaları. Hatta grand prix'lerde yarış dışı kalan pilotlar bile, belli bir süre sonra kameraların karşısına geçerek açıklama yapmak mecburiyetinde olacak. Böylece medya mensuplarının pist ve sürücüler hakkında daha fazla bilgi alması kolaylaşmış olacak.
TurkiyeF1.com