2009 yılında 26 milyon turist hedefleniyor

BARTIN (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizmden 2009 yılı beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti. 2009 yılının Ocak ve Şubat ayında turist sayısında yüzde üç azalma yaşandığını belirten Günay, 2009 yılında 26 milyon turist hedeflendiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bartın'a gelerek ziyaret ve incelemelerde bulundu. Bartın Valisi Halil Işık'ı makamında ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye'nin turizmden beklentilerini şöyle anlattı: "Turizm hızla yükselen bir değer. 2008 yılında turizm birçok ülkede yavaşlarken, Akdeniz çanağında en iddialı ülkeler arasında olan İspanya ve İtalya'da 2008 yılında yüzde 1 oranında gerilerken, biz yüzde 10'ların üzerinde artışla kapattık. 2008 yılında Türkiye'ye 26 milyon 300 insan geldi. Bu sayı 2007 yılında 23 milyon 300 bin. Bu gelecek açısından önem vermemiz gereken sektör." Belli coğrafyalarda daha çok kıyı bölgelerde turizm çalışmalarının sürdüğünü anlatan Günay, şöyle konuştu: "Yeni coğrafya ve yeni türleri katmaya çalışıyoruz. Bartın kıyı, yayla ve kültür turizmi açısından önemli zenginliklere sahip bir yer. Burada güzel bir doğa var. Bazıları ile ilgili planlama çalışmalarına başladık. Tarihsel varlığı ayağa kaldırmamız gerekiyor. Böylece Safranbolu-Amasra-Bartın üçgenini zenginleştirmemiz gerekiyor."

Reklam
Reklam

2009 YILINDA 26 MİLYON TURİST BEKLİYORUZ Türkiye'nin 2009 yılının Ocak ve Şubat ayında turist sayısında yüzde üç gerilediğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2009 yılı hedeflerini de açıkladı. Bakan Günay, 2009 yılında yeniden bu seviyeyi tutturmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi: "Dünya şu an ekonomik bir kriz yaşıyor. İnsanlar bazı tercihleri ikinci plana itebiliyor. Turizm de böyle bir şey. Ekonomik daralma anında insanlar seyahatten vazgeçebilir. Ekmekten, yemekten vazgeçemezler ama seyahatten vazgeçebilirler.

Ocak ve Şubat ayında yüzde 3'lerde düşüş var. Ama biz geçen yıl dünyanın beş kat yukarısındaydık. Bu düşüşü dikkate almıyoruz." Turizm alanında yeni açılımlar yapmaya çalıştıklarını belirten Günay, sözlerine şöyle devam etti: "Global krizin etkilenmediği pazarlara yöneliyoruz ve o açığı oradan kapatmayı planlıyoruz. Gelen sayısından önemli gelenin sizin ülkenize ne bıraktığı önemlidir. Belki bu yıl gelen açısından istenileni yakalayamayabiliriz ama gelenin bıraktığı açısından belki daha karlı bir yıl yaşayabiliriz diye düşünüyoruz."

Reklam
Reklam

İSRAİL HALKI İLE SORUNUMUZ YOK Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ndeki çıkışından sonra kamuoyunda çıkan söylentilere de açıklık getiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İsrail ve Türk halkı arasında hiçbir sorun olmadığını belirtti. İsrailli turistlerin daha çok Güneye ve Antalya yöresine itibar ettiğini anlatan
Bakan Günay, şöyle konuştu: "Ben bu ilginin devam edeceğine inanıyorum. En yakın, güvenli ve kaliteli destinasyon yine Türkiye. Bir daralma olsa bile benzer bir yıl süreceğine devam edeceğine inanıyorum. Kaldı ki, Türk halkı ve İsrail halkı arasında hiçbir sorun yok. Yönetimler arasında bir tartışma var. Türkiye haklı olarak İsrail'in devlet politikasını eleştirdi. Halk arasında bir sorun yok. İsrailli konuklarımız her zaman Türkiye'ye gelip, eskiden nasıl ağırlandılarsa, yine aynı şekilde ağırlanacaklarını
iyi biliyor. Onun için bu krizi aşarız diye tahmin ediyorum. Onların eksilteceği sayıyı başka bir coğrafyanın insanları tarafından kapatılacağına da inanıyorum."
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1 Mayıs'ın tatil olması konusundaki düşüncelerini de şöyle anlattı: "1 Mayıs'ın tatil olması konusunda parlamentoya verilen bir öneri var. Çalışma Bakanlığı da bu öneriyi benimsiyor. Nevruz'un da tatil olması gerektiğini daha önce söyledim. Muhalefetten de destek gelirse kısa sürede bu işi çözeriz." Ziyaretin ardından Bartın Valisi Halil Işık, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a çeşitli hediyeler verdi.

Reklam
Reklam