2010'u 1,7 milyon TL satışla kapatan fidancıların bu yılki hedefi 3,5 milyon

Bursa Kestel Süs Bitkileri Meyve Fidancılığı Üretim Pazarlama Kooperatifi, yaşanan pazarlama sıkıntısı ve düzensizliğe çözüm...

Bursa Kestel Süs Bitkileri Meyve Fidancılığı Üretim Pazarlama Kooperatifi, yaşanan pazarlama sıkıntısı ve düzensizliğe çözüm için destek istedi. Geçen yılı 1,7 milyon TL’lik bir satışla kapatan kooperatifin yeni yıldaki hedefi 3,5 milyon lira. Sıkıntıları aşma konusunda destek isteyen fidan üreticileri bunu sağladıkları takdirde satışları katlayabileceklerini belirtiyor.
Kestel Süs Bitkileri Meyve Fidancılığı Üretim Pazarlama Kooperatifi Başkanı Osman Sevinç, Bursalı belediyeler ve kuruluşların da kendilerinden ürün almalarını istedi. Başkan Sevinç, konu ile alakalı yaptığı değerlendirmede, işlerden bekledikleri randımanı alamadıklarından yakındı.
Kendi hatalarının yanında Bursalı kurum ve kuruluşlardan da yeterli desteği alamamaktan yakınan Osman Sevinç, “Geçen yıl kış dönemini iyi geçirdik, ama bu yıldan pek ümitli değiliz. Ayrıca dürüst olmayan alıcılar bizi yıldırdı, verdiğimiz malın parasını alamıyoruz.” dedi. Türkiye’nin her tarafına mal sattıklarını anlatan Sevinç, “Yalova bölgesi yurt dışına ürün verirken biz ürün çeşidi azlığından bunu yapamıyoruz. Bizim üretici yeni anlayışa hakim olmalı. Bizde herkes içine kapanmış, eski usullerle üretim yapıyor.” şeklinde konuştu.
Bitkilerin yaprağını döktüğü zaman olan kasım ayı ile mart ortalarına kadar fidanların sökülerek satıldığını anlatan Sevinç, bazı ürünleri ise saksıya alıp 12 ay boyunca sattıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

"PAZARLAMA SIKINTISI YAŞIYORUZ"
En büyük sıkıntıyı pazarlama ve organizasyon konusunda yaşadıklarını Osman Sevinç, şunları söyledi: “Biz en büyük sıkıntıyı pazarlamadan yaşıyoruz. Bu konuda yetkililerin elimizden tutması lazım. Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerin bize destek olmalı.”
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın geçen yıl bölgeden kooperatif aracılığı ile fidan aldığını hatırlatan Başkan Sevinç, “Bakanlık geçen yıl bizden 1 milyon TL’lik bitki aldı. Bu bize can suyu gibi geldi. Bu yıl yeni alım için beklentimiz büyük.” dedi.
Kestel’de üretim için her şeyin müsait olmasına rağmen koordinasyon eksikliğinden yakınan Osman Sevinç, “Pazarlama sıkıntısının yanında, piyasaya uygun mal yapamamak geliyor. Bu gün ektiğimiz 3 yıl sonra pazara çıkıyor. Üreticiler olarak kendimizi yenileyemedik. Şu an geçiş dönemi yaşıyoruz, ama bize destek olup öncülük yapılmasını bekliyoruz.” şeklinde sıkıntılarını dile getirdi.
Üreticilerin de eski alışkanlıklarını terk etmesini isteyen Sevinç, şöyle devam etti: “Üreticilerimiz kaliteli ve yeni ürünlere yönelmeli. Piyasanın talep edeceği ürünleri koordineli olarak üretsinler. Piyasanın talebine göre dengeli bir üretim yapmalıyız. Şu anda yaklaşık 10 bin dönümü aşkın bir alanda süs bitkisi üretimi yapılıyor. Bir ürün bütün üreticiler tarafından neredeyse aynı tarihlerde dikiliyor, sonra da üç yıl içinde fiyatlar yerlerde sürünüyor. Önemli maliyeti olan bu ürünlerin maliyetinin bu kadar hızlı değişmemesi lazım.”
Bursalı belediye ve kuruluşların kendilerinden ürün almalarını isteyen Osman Sevinç, “Kestel’de yılda en az 20 milyon TL’lik fidan yetiştiriliyor. Ama bunun 12 milyon TL’sini ancak paraya çevirebiliyoruz. Bunun da yüzde 30’unu tahsil edemiyoruz. Bunun nedenlerinden biri de üretimdeki başıboşluk.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz