"2012 Ulaşılabilirlik Destek Projesi" İşbirliği Protokolü İmza Töreni

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "2012 Ulaşılabilirlik Destek Projesi” kapsamında görevini yapmayanlara özel...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "2012 Ulaşılabilirlik Destek Projesi” kapsamında görevini yapmayanlara özel sektör için her seferde bin ile 5 bin lira arasında ve yılda 25 bin liraya kadar kamu da ise her seferde 5 bin ile 25 bin lira arasında yılda ise 500 bin liraya kadar para cezası verilebileceğini bildirdi.

Bakan Şahin, engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit olarak katılabilmeleri için 7 ilin vali ve belediye başkanlarıyla 2012 Ulaşılabilirlik Destek Projesi işbirliği protokolünü imzaladı. Dedeman Oteli'nde düzenlenen projenin tanıtım toplantısına ayrıca proje yürütücüsü olarak belirlenen Bilecik, Burdur, Çankırı, Kilis, Mardin, Rize, Van valileri ve belediye başkanları ile davetliler de katıldı.

Reklam
Reklam

"HİÇ KİMSE MAZERET ÜRETMESİN"

İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Şahin, 1 yıllık sürecin 2013 yılı temmuz ayında tamamladığını belirterek, "Ulaşılabilirlikle ilgili üzerine düşen görevleri yapmayanlara hem Ankara'da bir izleme ve değerlendirme kurulu oluşturuluyor hem de illerde bu konuyla ilgili konfederasyonlar işin içinde olacak. Sivil toplum, akademik kurum ve ilgili bakanlıklardan kurulan heyet o ille ilgili değerlendirmesini yapacak ve görevlerini yapmayanlarla ilgili hukuki süreç başlayacak. Son 7 ay, başkanlarımızın kalan süre içerisinde bu gözlükle şehirlerdeki bütün kaldırımları, alt yapıyı, kapalı alanları ve toplu taşıma araçlarını hızlı bir şekilde düzeltmeleri gerekiyor. Hiç kimse mazeret üretmesin, 'finansım yetersizdi', 'teknik olarak standardı bilmiyordum' gibi mazeretleri yok ediyoruz. Her türlü desteği veriyoruz ama bunun karşısında da denetim ve takibini yaparak, bu işi sonuçlandıracağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Şahin, maddi yaptırım olarak, özel için her seferde bin ile 5 bin lira arasında ve yılda 25 bin liraya kadar ceza verileceğini kamuda ise her seferde 5 bin ile 25 bin lira arasında yılda ise 500 bin liraya kadar para cezası verilebileceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

"NEVZAT BİZİM İÇİN SEMBOL OLDU"

Bakan Şahin, Ankara'da akülü aracıyla evine dönerken çöp kamyonunun altında kalarak hayatını kaybeden engelli Nevzat Özyavuzer'le ilgili, "Belediyeye mi yoksa belediye çalışanına bir soruşturma yapılacak?" şeklindeki soru üzerine, "Şu anda bir hukuk devletindeyiz. Zaten şoför gözaltında. Bu işin hukuki boyutunda yasal altyapının gerektirdiği ölçüde üzerinde düşeni yapmıyorsa bunun sonucu mahkeme kararına göre oluşacak. Dün biz aileyi ziyaret ettik, acılarını paylaştığımızı söyledik. 28 yaşında olan ve çok akıllı olan bir engellimizin arada sıkışarak vefat etmesi ve bugüne tevafuk bu toplantının burada olması çok önemli bir konu. Biz bu toplantıyı 3 ay önce planlamıştık ama ne kadar önemli bir konu olduğunun da canlı bir göstergesi oldu. Bizim için bir sembol oldu. O yüzden bizim insanlarımızın vicdani değerleri çok önemli. Nevzat'ın o fotoğrafına bakıp o göze ve o tekerlekli sandalyedeki duruşuna ve çaresizliğine bakıp gereğini yapmayanların her yönden borçlu olduğunu düşünüyorum" cevabını verdi.

Reklam
Reklam

"ÖZÜRLÜ', 'SAKAT', 'ÇÜRÜK' GİBİ TANIMLAMALARIN HEPSİ KALDIRILACAK"

Bir gazetecinin, "Askerlikle ilgili yasada yer alan 'çürük' ifadesini çıkarılacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine ise Bakan Şahin, "Çalışmamızı tamamladık. Başbakanımızın talimatıyla engelli vatandaşlarımız ve engelli sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız birçok çalışmadan sonra ortaya çıktı ki tanımlamadan korkunç rahatsızlar. 'Sakat', 'çürük' ki tanımlamalar onları ikincilleştiriyor. Şu anda uluslararası toplumda ve hukuk da böyle artık engellilerimizle ilgili 'özürlü', 'sakat', 'çürük' gibi tanımlamaların hepsi kaldırılacak. Bizde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne yetiştirilmek üzere bütün çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda gönderilmek üzere de hukuki bakımdan bütün mevzuatları tamamladık. Askerlik Kanunu'nda özellikle raporlamada 'çürük raporu'nda bahsediliyor. Bu durum 'askere gitmeme' gerekçesi olarak değiştirilecek şekilde bir tanımlamaya götürüyoruz. Onları küçültmenin doğru olmadığını ve bu tanımlamalarla her şeyin başladığını biliyoruz. Eğitimde, sağlıkta, istihdamda ilgili bütün mevzuatlarda yeni hedefimize göre yasayı da çalışıyoruz. Muhtemelen bir ay içerisinde o çalışmayı da tamamlayıp Bakanlar Kurulu'na göndereceğiz ve ikisini birleştireceği" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

"MAHKUMLARIN EŞLERİYLE GÖRÜŞMESİNİ İNSANİ BULUYORUM"

Mahkumların eşleriyle görüşebilmesini içeren yasa tasarısıyla ilgili ise Şahin, "Ben de çok insani buluyorum bu hakkın verilmesini. Sonuçta nerede olursa olsun insan olarak ailesiyle görüşmek, çocuğun annesiyle, babasıyla, eşin kendi eşiyle bir araya gelmesini sağlamak bakanlık olarak çok olumlu bulduğumuz bir çalışma, Adalet Bakanımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz