2012 Yılı Yaş Çay Fiyatı Açıklandı

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çayın bölgenin bel kemiği, omurgası ve ekonomik değeri olduğunu söyledi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çayın bölgenin bel kemiği, omurgası ve ekonomik değeri olduğunu söyledi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde düzenlenen "2012 yılı yaş çay taban fiyatı toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Rize'de yaşamın çaydan öncesi ve sonrası diye ikiyi ayrıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Çaydan önce göç ve yoksulluk var. Bölge çaydan önce kadın, çocuk ve yaşlıların yaşam alanıydı. Çayın gelişimi ile tersine göç başladı. Bir çok insan çay parası ile okudu, büyüdü. Ancak son zamanlarda arazinin bölünmesi ile birlikte insanlar çaydan geçinememeye başladı. Çaya soğuk bakılmaya başlandı ancak bu çok yanlış bir yaklaşım. Çay bölgenin bel kemiği omurgasıdır. Çay bölgenin ekonomik değeridir. ÇAYKUR sayesinde bölgeye giren para 1.3 milyar seviyesindedir. Özel sektörle beraber bu 2 milyar seviyesine ulaşmaktadır. Bu kadar büyük bir meblağın bu kadar küçük bir bölgeye başka türlü girmesi hiç mümkün değildir."

Reklam
Reklam

Bu sezon bölgenin tamamında çayın aynı anda yetiştiğini, bu nedenle kontenjan uygulamak zorunda kaldıklarını ifade eden Sütlüoğlu, "Belli bir kapasitemiz var. Bunun üzerine çıkma şansımız yok. Müstahsil bir iki gün içerisinde çayın tamamını satmak istiyor. Bu mümkün değil. Çayın günlük toplanması gereken bir kontenjanı var. Günlük kapasitemiz 7 bin ton seviyesinde. Bunun üzerinde alım yapmamız mümkün değil. Bu güne kadar 32 bin 500 ton yaş çay alımı gerçekleştirdik" dedi.

-"Kaçakla mücadele çok önemli"-

Sezon başındaki çalışmalardan dolayı sezona tam kapasiteyle giremediklerini dile getiren Sütlüoğlu, "Teknolojik yönden yaptığımız çalışmalar ful kapasite ile sezona girmemizi engelledi. İdari yönden de bazı eksiklikler olduğunu itiraf ediyorum. Bazı müdürlerimiz maalesef yetersiz kaldı, yapmaları gerekenleri yapamadılar. Bunların bazılarını görevden aldık, diğerleri hakkında da gerekli işlemleri yapıyoruz. Her şeye rağmen meydana gelen bu aksaklıklardan dolayı müstahsillerimizden özür diliyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sezona ÇAYKUR'un elinde 50 bin, özel sektörün elinde 40 bin ton kuru çayla girdiklerini vurgulayan Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"Sezona toplam 90 bin ton kuru çay stoku ile giriyoruz. Aslında ürettiğimiz çay ancak iç piyasaya yetiyor. Dışardan çay girdiği ve Türkiye'de çay satıldığı için bu stoklar kalıyor. Bunun 13 bin tonu legal yollardan, gümrüklerden, gerisi kaçak giriyor. Kaçakla mücadele çok önemli. Bölgenin geleceği için kaçakla mücadele son derece önemli. Bunu bütün kurumlar duyarlı bir şekilde yürütmeli. Kaçak çaya taviz verilmemelidir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: