2012'de bu gelişmeleri izleyeceğiz

2012 yılını seçimler dikte ederken 2011 yılı son çeyreğinden itibaren Amerikan ekonomisinden gelen olumlu sinyallerin devam etmesi bekleniyor.

Muhafazakar İngiliz Başbakanı Harold Macmillan 1960 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town şehrinde yaptığı konuşmada bir değişim rüzgarının Afrika kıtasında esmekte olduğunu ve bu durum hoşa gitse de gitmese de bir gerçek olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekiyordu. Tarihte metnin içinde geçen “Wind of Change” ifadesi ile bilinen konuşma ile İngiltere, Dünya’ya artık sömürgecilik emellerinden vazgeçtiğini ilan ediyordu.

Yarım yüzyıl sonra aynı değişim rüzgarı Afrika kıtasında bir kez daha esti, yerel halklar her geçen gün yaşamlarımızda daha çok yer edinen akıllı elektronik cihazlar ve sosyal medyanın da etkisi ile batı kültürüne daha yakın olabilmek için liderlerini ve yönetim biçimlerini değiştirmek için inisiyatifi ele aldılar. Macmillan konuşması ile yalnızca Afrika kıtasını değil, bütün Dünya’ya olan bakışlarını belirtiyordu. Ve ilginç bir şekilde yine 2011 yılında Avrupa devletleri içinde bulundukları krizden kurtulmak için Gelişmekte Olan Ülkeler’den fon akışı talep etmek durumunda kaldılar. Bu da Avrupa’nın yıldızının geçici bir süre de olsa parlaklığını kendi iradesi dışında kaybetmesi anlamına geliyor.

Reklam
Reklam

Yıldızın parlamaya devam edip etmeyeceği ve ne kadar parlak olacağı 2012 yılında gerçekleşecek gelişmelere yakından bağlı olacak. Uzun vadede mali yapıların entegrasyonu ile daha güçlü bir Avrupa bekliyor olmamıza rağmen bunun 2012 yılına etkisi liderlerin ve yasa koyucuların ne kadar hızlı karar vereceklerine bağlı.

ABD’de ise tarihte ilk kez ve belki de bir insanın ömründe bir kere göreceği bir olay gerçekleşti. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ABD’nin mükemmel notunu kırdı. ABD’deki kamu maliyesi politik kutuplaşma nedeni ile bir çıkmaz içine girmiş durumda. ABD’nin kamu maliyesini ve maliye politikalarını nasıl düzelteceği de 2012 yılında gerçekleşecek olan seçimlerin neticesine bağlı.

Seçimlerin etkili olacağı tek ülke ABD değil. Çin, Fransa, ve Rusya başkanlık seçimi gerçekleştirecek önemli ekonomik aktörler. Jeo-politik risklerin her geçen gün daha fazla finansal piyasalara etki etmeye başladığı bir dönemde 2012 yılında politik ve diplomatik gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekecek. Kore’deki liderlik değişiminin farklı etkileri olabileceği gibi İran’da da ilişkilerin gerildiğini görebiliyoruz.

Reklam
Reklam

2012 yılını seçimler dikte ederken 2011 yılı son çeyreğinden itibaren Amerikan ekonomisinden gelen olumlu sinyallerin devam etmesi bekleniyor. Yine de bu büyümenin kaliteli bir büyüme olması ve ABD’nin en önemli sorunu olan işsizliği istenen seviyelere çekmesi beklenmiyor. Bu tarzda kalitesiz bir büyümeye neden tabii ki Avrupa’da 2012 yılında yaşanacak olan durgunluk. İyimser tahmin bu durgunluğun yılın ilk yarısı için hakim konum, ikinci yarısı için ise trend altı bir büyüme. Ancak kötümser tahmini ise bu durgunluğun giderek bir depresyona dönüşmesi. Asya’nın büyüme dinamikleri de 2012 yılı için dünya genelinde çok da destekleyici olması beklenmemekte. Nedeni de yine Avrupa’daki problemler.

(Halk Yatırım Araştırma)