2013 Yılı Trafikte 'hız Ve Emniyet Kemeri Için' Duyarlılık Yılı Olacak

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2013 yılını trafik kazalarının sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan 'hız ve...

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2013 yılını trafik kazalarının sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan 'hız ve emniyet kemeri için duyarlılık yılı' ilan etti. Bu kapsamda 'fahri trafik müfettiş' sayısının artırılması planlanırken, genel hizmet personeli ile sivil çalışan personele trafik kural ihlali tespit etme ve tutanak düzenleme yetkisi de verilecek.

"Trafik Denetleme Şube Müdürleri Bilgi Paylaşımı ve Değerlendirme Toplantısı" Ankara'da yapıldı. Törene Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Trafik Uygulama ve Denetme Dairesi Başkanı Hamza Altıntaş ile 81 İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme şube müdürleri katıldı. Toplantıyla, illerde yürütülen trafik denetleme faaliyetlerinin detaylı olarak değerlendirilmesi, trafikle ilgili sorunların ele alınması, Karayolu Trafik Güvenliği 10 Yıllık Eylem Planı'nın görüşülmesi, kış mevsimi nedeniyle alınan trafik tedbirlerinin gözden geçirilmesi ve uygulayıcı personelin görüş ve önerilerinin alınması amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Kılıçlar, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada bulunan trafik kazalarının azaltılmasına yönelik Emniyet Teşkilatı'nca alınabilecek tedbirleri değerlendirmek amacıyla Trafik Denetleme Şube Müdürleri Bilgi Paylaşımı ve Değerlendirme Toplantısı'nın yapıldığını söyledi.

"ÖLÜMLÜ KAZA SAYILARINDA YÜZDE 6, ÖLÜMLERDE YÜZDE 10 AZALMA VAR"

2012 yılına ait trafik kazaları hakkında bilgi veren Kılıçlar, ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının yaklaşık yüzde 80'inin yerleşim yerlerinde meydana geldiğini ifade etti. 2012'de bir önceki yıla göre denetim sayılarında artış olduğu, buna bağlı olarak da yerleşim yerlerindeki ölümlü kaza sayılarında yaklaşık yüzde 6, kaza sonucu ölümlerde ise yüzde 10 azalma olduğunu anlatan Kılıçlar, bu azalmaya rağmen Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkelerdeki durum ile Türkiye'nin durumu mukayese edildiğinde trafik güvenliği konusunda halen istenen seviyede olmadığına dikkat çekti.

"Trafik kazaları sonucu oluşan zararları azaltarak asgariye indirmek ve kademeli olarak ortadan kaldırmak için hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir." diyen Kılıçlar, şöyle devam etti: "Sayın Başbakanımız da Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulunu toplayarak trafikteki ölümlerin azaltılması için 10 yıllık eylem planı hazırlanması konusunda karar alınmasını sağlamıştır. 10 yıllık Karayolu Trafik Güvenliği ve Stratejisi Eylem Planı, 2012 yılında uygulamaya konmuş, planda Emniyet Genel Müdürlüğüne önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Bu eylem planının başarıya ulaşmasında gerekli gayreti göstereceğinize inancım tamdır."

Reklam
Reklam

"EMNİYET KEMERİ KONUSUNDA PERSONELİMİZ ÖRNEK OLMALI"

Dünya Sağlık Örgütü'nce desteklenip Afyonkarahisar, Ankara, Antalya ve Kocaeli'de sürdürülen "Hız ve Emniyet Kemeri Pilot Uygulamaları"na paralel olarak 2013 yılını ülke genelinde "Hız ve Emniyet Kemeri İçin Duyarlılık Yılı" olarak ilan etmek istediklerini dile getiren Kılıçlar, emniyet personelinin emniyet kemeri konusundaki hassasiyetini uygulamalı olarak vatandaşlara göstermesi ve her zaman emniyet kemeri takarak örnek olması konusunda uyarıda bulundu.

Denetlemeler esnasında emniyet personelinin olumlu ve olumsuz davranışlarının bütün teşkilata yansıdığının altını çizen Kılıçlar, "Bütün personelimizin; görevini adil ve eksiksiz olarak icra etmesini, kendisinden beklenen vakar ve nezaketi göstermesini istiyoruz. Kamuoyunda en çok eleştirilen konulardan birisi olan, araç çekme işlemlerinde daha hassas davranılmalıdır. Yine en çok şikâyete konu olan usulsüz ve yetkisiz çakar lamba kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalara da aynı hassasiyetle devam edilmelidir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞ SAYISI ARTIRILACAK"

Kılıçlar, denetim faaliyetlerinde çalışan personelin iş yükünü azaltmak amacıyla trafik hizmetleri başkanlığınca üzerinde çalışılan projeleri şu şekilde sıraladı: Karayolları Trafik Kanunu'nda trafik cezalarının daha caydırıcı ve orantılı hale getirilmesi için değişiklik öngören tasarı ve bu konuda yürürlük çalışmaları. Fahri trafik müfettişlerinin sayısının artırılarak denetleme hizmetlerine aktif katkı verilmesi. Ayrıca genel hizmet personeline trafik kural ihlali tespit etme ve tutanak düzenleme yetkisi verilmek suretiyle denetimde etkinlik sağlanması. İllerdeki ihtiyaç doğrultusunda sivil çalışan personele de bu yetkinin verilmesi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz