2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzun menzilli, bölgesel hava savunma sistemi için Rusya, Çin, Fransa-İtalya ortaklığı ve ABD'den teklifler aldıklarını belirtti.

TBMM -Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzun menzilli, bölgesel hava savunma sistemi için Rusya, Çin, Fransa-İtalya ortaklığı ve ABD'den teklifler aldıklarını belirterek, "Onlardan istediğimiz husus, 'lütfen vermiş olduğunuz bu teklifin geçerlilik süresini uzatın', talebimiz budur. Bunu yeni bir teklif olarak değerlendirmeyelim. Bu da nedir? İkinci veya üçüncü sıradaki tekliflerin canlılığını geçerli kılmaktır, yoksa yeni bir teklif değildir" dedi.

Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen, Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2014 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.

Reklam
Reklam

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Türkiye'nin dünyada askeri harcamalarda 15. sırada olduğunu belirterek, Türkiye, Çin ve Rusya'nın askeri harcamalarının arttığını söyledi.

Kuşoğlu'nun, uzun menzilli füze alımı ihalesi ile ilgili sorusu üzerine Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Uzun menzilli, bölgesel hava savunma sistemi 2006'da başlamış bir çalışma. Bütün bu süreç sonunda, Rusya'dan, Çin'den, Fransa-İtalya ortaklığından ve ABD'den teklifler aldık. Bunlar içerisinde gerek teknoloji transferi, gerek en kısa sürede teslim, gerekse fiyat... Ancak sadece bunlar değil, daha yüzlerce kriter var. Hepsi değerlendirildikten sonra birinci sırada Çin geldi. İkinci sırada Fransa-İtalya ortaklığı, üçüncü sırada ABD geldi, Rusya'yı ise hepten dışarıda bıraktık. Çünkü diğerleri ile arasında anormal bir fark vardı.

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde alınan karar şu: 'Birinci sırada gelen Çin'le görüşmelere devam edilmesi.' Dolayısıyla bu teklif alındı, görüşmelere başlanıyor. Ancak ikinci sırada ise ola ki... Çünkü bazen olabiliyor ki görüşmelerde detaylarda bile bir adım ileriye gidemiyorsunuz. Mesela 2011 yılında Skorsky helikopteri Türkiye'de üreteceğiz, karar almışız, görüşmelere başlamışız, ancak 1.5 yıldır adım adım gidiyor. Ola ki bir noktada kopar... Eğer Çin'le görüşmelere başlanması, ancak görüşmeler sözleşme imzalanması aşamasına gelmez ise o zaman ikinci sıradaki Fransa-İtayla ortaklığı ile görüşülmesi... Ola ki bununla da görüşülemedi, ABD Patriot ile görüşülmesi... Fakat onlar bize teklif verirlerken, 'bu teklif şu tarihe kadar geçerlidir, sınırsız....' Onlardan istediğimiz husus, 'lütfen vermiş olduğunuz bu teklifin geçerlilik süresini uzatın', talebimiz budur. Bunu yeni bir teklif olarak değerlendirmeyelim. Bu da nedir? İkinci veya üçüncü sıradaki tekliflerin canlılığını geçerli kılmaktır, yoksa yeni bir teklif değildir."

Reklam
Reklam

-"PKK silah bıraktı mı, yoksa daha da güçlendi mi?"

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, terör örgütünün sürekli olarak Türkiye'yi tehdit ettiğini, ancak Hükümet'in hiç bir şey yapmadığını ileri sürdü.

Göstermelik olarak 3-5 teröristin yurtdışına gönderildiğini, 'terör örgütü çekiliyormuş' gibi yapılarak milletin kandırıldığını iddia eden Akçay, "Terör örgütünün elebaşıları tekrar terörü başlatmakla tehdit ediyor. Bu nasıl bir tehdittir, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? PKK silah bıraktı mı, bırakmaya niyeti var mı, yoksa daha da güçlendi mi?" diye sordu.

Akçay, AK Parti'nin izlediği dış politikanın milli çıkarları gözetmediğini savunarak, "ABD ile geçen yıl, ne olduğu belli olmayan mutabakat metni imzalandı. Bu metni Meclis'te onaylanmadan uygulamaya soktunuz. Bunu anlamak zor. Neden bu metni Meclis'e getirdiniz? Çünkü mutabakat metninin siyasi sorumluluğunu üzerinizden atmak istiyorsunuz, o yüzden getirdiniz. Ancak mutabakat metni, Türkiye'nin egemenlik haklarına zarar veren hükümler içermektedir. Buna göre, ABD özel birlikleri eğitim amacıyla istedikleri kadar Türkiye'de kalabileceklerdir. Böylece Türkiye ABD'nin Ortadoğu'da özel operasyon üssü haline gelecektir. Bu eğitim için ülkemize gelen ABD'li asker sayısı kaçtır, teçhizat ne kadardır?" dedi.

Reklam
Reklam

-"Bu çatışmasızlık bütçede neden görünmüyor?"

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkiye'nin yazılım konusunda hangi ülkelerle çalıştığını sordu.

Örtülü ödenek ve yedek ödenek konularını gündeme getiren Kaplan, "Yedek ödenek olayı nedir?" dedi.

"Bu çatışmasızlık bütçede neden görünmüyor, çözüm sürecinin artısı neden yok?" diye soran Kaplan, Suriye sınırındaki kapıların açılmasının güvenlik sorunu yaratıp yaratmayacağını öğrenmek istedi.

Kaplan, içinde 963 roket başlığı bulunan bir tır ele geçirildiğini anımsatarak, "Bunların Konya'da yapıldığı ortaya çıktı. Sizin tekelinize girip nasıl üretebiliyorlar, TSK dışında roket ürütme ruhsatı olan yerler var mı?" diye sordu.

Uludere olayının AB İlerleme Raporu'nda yer aldığını belirten Kaplan, "Bunun askeri mahkemeye gitmesi ciddi bir sıkıntı. Vatandaşlarda adalet beklentisi var. Bu konuda bakanlık ne düşünüyor?" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Kaplan'ın sözlerini tamamlamasının ardından, eleştiri yapmadığını belirterek, "Açılım yaramış" dedi. Kaplan da Aslanoğlu'na, "Bunu herkesin bilmesi lazım. Bir tane şehit gelmiyor, bunun kıymetinin bilinmesi lazım" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: