2015 Genel Seçimlerinde Sadece Yurt Dışı Oylar Sayılsa Parlamento Nasıl Olurdu?

Sadece yurt dışında yapılan seçimler esas alınsaydı ne olurdu? Görünüşe göre sürpriz bir parti baraj dışı kalıyordu... İşte o parti:

Yurt dışı seçim sonuçları: AKP %49.3 - HDP %21.03 - CHP 17.02 - MHP %9.15

Yurt içinde olduğu gibi birçok ülkede yaşayan vatandaşlarımız da 7 Haziran genel seçimleri için oy verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre:

AKP: Fransa, Belçika, Cezayir, Almanya, Danimarka, Hollanda, İran, Romanya, Ürdün, Avusturya, Norveç, Avustralya, S. Arabistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi ülkelerde birinci parti çıktı.

CHP: İspanya, Katar, Bulgaristan, Amerika Birleşik Devletleri, Kuveyt, Katar, Rusya, Çin, Macaristan, İrlanda, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde ilk sırada yer aldı.

Reklam
Reklam

HDP: Birleşik Krallık, İtalya, Finlandiya, Polonya, İtalya, Ukrayna, Finlandiya, Kazakistan, Kanada, Yunanistan, Japonya'da birinci parti olarak seçimlerden çıktı.

MHP: Arnavutluk'ta ilk sırada yer aldı.

Mısır, Yeni Zelanda, Gürcistan'ın da yer aldığı ülkelerde ise diğer partiler önde çıktı.

Bu sonuçlara göre AKP: 341 milletvekili çıkarabiliyordu.

HDP ikinci parti olarak: 110 vekil ile TBMM'de temsil ediliyor.

CHP %17.02 ile 99 milletvekilinde kalıyor.

Yurt dışı milliyetçi oyların azalması ile MHP %9.15 ile meclis dışı kalıyordu.

Yurt dışı seçimlerde en ilginç sonuç ise Hollanda'dan

Eğlence hayatı ile ünlü; uyuşturucunun yasal olduğu ve eşcinsellerin evlilik için ilk tercihi olan Avrupa'nın özgürlük ülkesi Hollanda'dan; Türkiye'nin muhafazakar partilerinden AKP: %61.89 oy alarak ilk sırada çıktı. Yine en çok oyun kullanıldığı Almanya'da da 53.61 ile birinci oldu. HDP'nin İngiltere'de aldığı 59.42 oy oranı da yine yurt dışı seçimin ilgi çekici sonuçlarından birisi.