13-14 ve 20-21 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen LYS oturumlarının ardından LYS sonuçları erişime açıldı. https://sonuc.osym.gov.tr adresinden görüntülenebilen LYS sonuçları yine büyük bir heyecanla karşılandı. LYS'de Kimya testinde 2 soru, İngilizce testinde 1 soru iptal edildi. LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih döneminde bölümlerin ve üniversitelerin taban puanları merak edilmeye başlandı. Öğrencilerin merak ettiği konulardan biri işletme taban puanları oldu. İşletme Fakültesi taban puanını haberimizde yer alan linkten öğrenebilirsiniz. İşletme taban puanının yanında tavan puanlarını da görebilir, İşletme taban puanlarını görüntüleyerek tercih dönemi öncesinde kafanızda bir fikir oluşturabilirsiniz.
[**
**](http://sorgulama.net/universite-taban-tavan-puanlari-ve-basari-siralari/)
ÖSYM, ön bilgi vermek amacıyla 2015 tercih kılavuzunu yayınladı. 23 Haziran'da yayımlanan 2015 tercih kılavuzu son şeklini 1 Temmuz'da aldı. Aşağıda yer alan linkten tüm üniversitelerin taban puanlarını öğrenebilirsiniz.
ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI AÇIKLANDI
YÖK Başkanı Yekta Saraç, ÖSYM'nin kontenjanlarına ait özet bilgileri paylaştı. Bu bilgilere göre; bu yıl 2015-ÖSYS'de lisans ve önlisans olarak devlet, vakıf, Kıbrıs'taki üniversiteler için belirlenen kontenjan 803 bin 585 oldu. Bu sayının 423 bin 210'unu 2015-ÖSYS lisans programları, 380 bin 375'ini 2015-ÖSYS önlisans programları oluşturacak. 2015-ÖSYS özel yetenek kontenjanı ise toplam olarak 26 bin 140 olarak belirlendi.
Üniversite kontenjanları hakkında açıklama yapan Yekta Saraç açıklamasında, "Bu sene kontenjanlar belirlenirken öğrenci talepleri, doluluk oranları, fiziki imkanlar, ikinci öğretimlerin durumları, geçtiğimiz yıllarda aşırı yükleme yapılan programların rahatlatılması, program açma için şart koşulan öğretim elemanlarının sayısal ve niteliksel yeterlikleri, ülkemizdeki istihdam imkanları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının planlamaları ve görüşleri gibi pek çok faktör dikkate alınmış, daha önceki senelere göre daha rasyonel bir planlama yapılmıştır" dedi.
EN ÇOK DÜŞÜŞ HUKUKTA
2015 tercih kılavuzunda dikkat çeken bir diğer konu ise İstanbul, Ankara, Marmara ve Selçuk gibi üniversitelerin hukuk ve tıp fakültelerinin kontenjanlarında düşüş olması. Örneğin İstanbul ve Ankara Üniversitesi’nin Hukuk
Fakültesi geçen yıl 800 öğrenci alırken, bu yıl kontenjanı 650’ye düştü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının 500’den 400’e; Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının ise 400’den 300’e düştüğü görüldü. 2015 tercih kılavuzuna göre Tıp fakültelerinde ise daha az kontenjan düşüşü yaşandı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin geçen yılki toplam kontenjanı 369 iken, bu yıl 328 oldu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin kontenjanı ise geçen sene 498 iken, bu sene 462 olarak açıklandı.
ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ TEMMUZDA
Üniversite tercihleri 6-16 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Tercihler T.C numarası ve şifre ile ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecek. Başvuru merkezlerinden tercih alınmayacak. Posta yoluyla gönderilen tercih listeleri işleme konulmayacak. 2015-YGS’ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar, 2015 YGS’ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar ile sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar, ÖSYS merkezi yerleştirmede, yükseköğretim programları arasından tercih yapacak. Adaylar, 2015 tercih kılavuzuna göre tercih hakları bulunan tablolardan programları istek sırasına koyarak, tercih bildiriminde bulunacak. 2015-YGS’ye girenlerden en az bir puan türünde 140 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak, kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel gerçekleştirecek.
ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?
a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları ve varsa sınavsız geçiş hakları,
b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir
KAYITLAR 3-7 AĞUSTOS'TA
2015-2016 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 28 Temmuz-5 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.