2015 seçimi İngiltere siyasetinde büyük değişim yaratabilir

BBC'nin siyaset editörü Nick Robinson'a göre Margaret Thatcher'in düşüşü ya da Tony Blair'in sandıkları silip süpürmesinden bu yana İngiltere'de buna benzer bir siyasi an yaşanmadı.

Nick Robinson

BBC Politika Editörü

Margaret Thatcher'in düşüşü ya da Tony Blair'in sandıkları silip süpürmesinden bu yana İngiltere'de buna benzer bir siyasi an yaşanmadı.

Başbakan David Cameron ile İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon'ın partileriyle elde ettikleri başarılar yalnızca İngiliz politikasını yeniden şekillendirmekle kalmayacak, belki de Birleşik Krallık'ın geleceğini yeniden şekillendirecek.

TIKLAYIN - CANLI: İNGİLTERE SEÇİMLERİNDE SON DURUM VE YORUMLAR

İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in yaşadığı büyük düşkırıklığı ile Liberal Demokratlar'ın lideri Nick Clegg'in uğradığı siyasi felaket her iki ismin siyaset sahnesini terketmesine yol açabilir.

Reklam
Reklam

Seçimde bazı büyük isimlerini kaybeden partiler de, aylar boyunca yoğun bir iç hesaplaşmaya girebilir.

UKIP lideri Nigel Farage da milletvekili seçilemezse parti liderliğinden istifa edeceğini açıklamıştı.

UKIP İngiltere'de milyonlarca seçmenin oyunu aldı ama seçim sistemi yüzünden bu oyları milletvekilliğine dönüştüremedi.

Şimdi İngiltere'nin siyasi geleceği, zaman zaman kendisi bile partisine seçmen desteğini artırabileceğinden kuşkulu görünen David Cameron'a ait.

Ve tabii dün gece sandıkların kapanmasından hemen sonra yapılan SNP'nin İskoçya'yı silip götüreceği öngörülerini temkinli karşılayan ve "fazlasıyla iyimser" bulan Nicola Sturgeon da siyasette belirleyici bir rol oynayacak.

Şimdi yanıtı merak edilen soru, böylesine farklı söylemlere sahip iki liderin ve iki yönetimin nasıl bir arada yaşayabilecekleri ya da bunu imkansız bulup bulmayacakları.

Dün gece İngiltere siyasetinde yaşanan olağanüstü dramın nasıl sonuçlanacağı tam bir bilinmez...