2015 Yılında Türkiye ile Yollarını Ayıran Şirketler

Aralarına en son La Senza katıldı, yüreğimiz dağlandı. Genç nüfus, büyük ekonomi, yükselen piyasa... Hani kral bizdik? Her daim Türkiye'nin 'potansiyel'inden dem vuranlar, birer ikişer Türkiye'yi terk ediyor. Kalan sağlar bizimdir dedik ve bu yılın 11 ayında Türkiye'ye veda eden şirketleri sizler için derledik.

Tesco

Türkiye pazarından ayrılan şirketlerin ilginç bir ortak özelliği var. O da kolay kolay resmi bir açıklama yapmamaları. Diğer bir deyişle ufak ufak çaktırmadan uzamayı tercih ediyorlar. Oysa hani biz kraldık? Neden kimse aslında 'kral çıplak' demiyor? Diye sormadan edemiyor insan. İngiltere'nin en büyük perakende zinciri Tesco da, ayrılırken açıklama yapmayı sevmeyen şirketlerden. Güney Kore'deki operasyonunu 6.1 milyar dolara satarak ülkeden çekilen Tesco, Türkiye pazarından da kendisine ait 10 mağazayı Beğendik market zincirine sattı. İyi ki Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) diye bir şey icat etmişler de, aydınlanabiliyoruz ülkece.

Reklam
Reklam

HSBC

Türkiye pazarında aradığını bulamayanlardan biri de İngiliz devi HSBC oldu. 2014 yılında 55 milyon lira zarar açıklayan banka, kepenkleri kapatma kararı aldı. Benzer bir kararı Brezilya pazarı için de veren HSBC'nin bu kararı 25 bin kişiyi de işsiz bıraktı. Anlaşılan o ki, senelerdir 'emerging markets' olarak itelenen, 'Yürüyün oğlum, kralsınız! Kim tutar sizi!' şeklinde gaza getirilen ülkeler hızla irtifa kaybediyor. Citibank

Türkiye'den ayrılmak ona pahalıya patladı. Hayır, tabi ki nafaka talep etmedik. Citibank'ın ayrılışı kepenk kapatmadan ziyade, seviyeli bir birlikteliği sonlandırma şeklinde oldu. 2006 yılında 3.1 milyar dolar ödeyerek aldığı yüzde 20'lik Akbank hissesini bu yıl içinde tamamen satarak elden çıkarması, hesaplamalara göre yaklaşık 800 milyon dolar zarara neden oldu.

Total

Akaryakıt sektöründe kar marjlarını daralmasını gerekçe gösteren Fransız devi Total, akaryakıt istasyonlarını 325 milyon dolara Demirören'e satarak akaryakıt dağıtım alanından çekildi.

Groupon

Fırsat dağıttı ancak şirket için yeterli büyüme fırsatını yakalayamadı. İndirimli fırsat dağıtıcısı Groupon'dan söz ediyoruz. Firmanın Türkiye pazarından çıkış kararının sebebi 'tamamen duygusal'! Şehir fırsatı markasıyla beş yılı aşkın süredir kullanıcılarına hizmet veren şirketin, son dönemde satışlarında yüzde 60'a varan düşüşler yaşadığına dair söylentiler var. La Senza

Kanadalı iç giyim markası La Senza, Türkiye pazarından çıkan şirketler kervanına katılan son marka oldu. 2005 yılında Türkiye'ye gelen La Senza, seksi tasarımları, pin-up tarzında ürünleriyle az ilişki kurtarmamıştır. Ancak ne yazık ki mutluluk dağıtırken, kendisi aradığı mutluluğu Türkiye'de bulamamıştır.

Reklam
Reklam