"2015'te Enflasyon, Sermaye Girişi Ve Ihracat Pazarlarında Genişleme Önemli"

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 3 Mart - Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 2015'te ihracat pazarlarının daha genişlemesi ve Türkiye'ye sermaye

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 3 Mart - Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 2015'te ihracat pazarlarının daha genişlemesi ve Türkiye'ye sermaye girişinin devam etmesinin yanında enflasyonun da daha düşük gerçekleşmesinin önemli olduğunu vurguladı.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, yükselen dolar kurunun etkilerinin şirket bazında incelenmesi gerektiğini belirterek, "İhracatçı şirketler bazında olumlu bir gelişme. Rekabetçi kur, ihracatı destekleyen bir kur" dedi ve ekledi:

Reklam
Reklam

"Zaten biz de bir dalgalanma, volatilite beklemek durumundayız. Dolar/euroya baktığımızda bile geçen senenin bu zamanıyla bugünkü karşılaştırdığımızda önemli bir düşüş var. Zannederim euroda yüzde 20'ye yakın bir düşüş var. Biz tedbir derken sanayi şirketlerimiz için nasıl ihracat potansiyelini artırırız, bir de genel olarak döviz borçlarımızı nasıl Türk Lirası'na çeviririz... Bunlar üzerinde bakıyoruz, çalışıyoruz. Borcumuzu uzun vadeye yaymanın, dövizden Türk Lirası'na kaydırmanın ve ihracat potansiyelimizi daha çok artırmanın üzerinde duruyoruz."

2015 BEKLENTİLERİ
Zafer Kurtul, 2015 yılının, 2014'e göre daha olumlu bir yıl olacağını ifade ederek, "Birincisi; bu emtia fiyatları ve petrol fiyatlarında ki düşüş. Bu hem Türkiye'nin cari açığını olumlu etkiliyor hem de enflasyona olumlu katkı yapıyor" dedi ve şöyle anlattı:

"İkincisi; gecen sene bu kuraklık çok negatif etkiledi. Hem gıda fiyatlarını yükseltti, hem de özellikle bizim ağırlıklı içinde bulunduğumuz enerji sektöründe kuraklık yüzünden hidro santralleri çalışamadı. Dolayısıyla oradan bir zararımız oldu. Bu da gözüküyor ki 2015 yılında çok daha pozitif iklim şartları olacak. Üçüncüsü; FED'in faiz artışları biraz daha zamana yayılıyor. Diğer merkez bankaları, Avrupa Merkez Bankası, Japonya daha genişleme, para politikalarını devam ettiriyorlar ve büyütüyorlar. Daha genişleyici para politikalarını izliyorlar, Çin'de keza öyle. Dolayısıyla global anlamda büyümenin biraz daha genişleyeceği bir yıl bekliyoruz. Bu da ülkemizi olumlu etkiliyor."

Reklam
Reklam

Yurtdışı pazarlarının daha genişlemesi ve Türkiye'ye sermaye girişinin devam etmesi ve enflasyon oranının daha düşük gerçekleşmesinin önemine değinen Kurtul, "Enflasyon oranının düşmesiyle faizlerdeki düşüş, dosya faiz giderlerinin daha düşük olması ve son olarak da seçim döneminde sonra politik istikrarın devam etmesi. Seçim dönemi bir süre için bitiyor, öyle görünüyor. Bu açıdan da daha istikrarlı bir yıl olacağını bekliyoruz" diye konuştu.

"YÜZDE 10 BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ"
Kurtul, Sabancı Holding'in 2015 yılında da hem büyümede, hem karlılıkta yine olumlu gelişmelerin süreceği beklentisinde olduklarını dile getirerek, "Toplam topluluk cirosunda bu yıl yüzde 10 bir büyüme bekliyoruz. Bunun yanında karlılık anlamında tüm iş kollarımızın karlılıkta iyi bir büyüme gerçekleştireceğini düşünüyoruz. Enerjisa'nın güçlü bir karlılık yapısına geçmesi bizim en önemli konularımızdan bir tanesi. Carrefour'un performansı çok iyi. Geçen sene 3.1 milyar toplam ciroydu, bu yıl 4 milyar hedefliyoruz, önümüzdeki sene 5 milyar toplam ciroda büyüme. Bu yıl 200 tane yeni market açıyoruz. İyi bir karlılık seviyesine gelecek 2016'da" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ENERJİSA HALKA AÇILACAK
Zafer Kurtul, Sabancı Holding'in 2014 yılı sonuçlarını açıkladığı ve 2015 yılı hedeflerini paylaştığı Yıllık Paylaşım Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Portföyümüzdeki halka açık olmayan en büyük şirket Enerjisa, bununla ilgili bir halka açılma planımız var. Halka açık şirketlerimizde de derinliği, likiditeyi nasıl artırırız diye çalışmalarımız var. Temsa için şu an bir planımız yok" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Temsa'nın halka açılması daha gecikecek gibi gözüküyor. Hem piyasa şartları hem de şirketin performansı nedeniyle 2016'dan daha ileri bir tarih olacaktır. 2016'daki yeni tarife dönemi şirket için çok önemli, üretim tarafında da fazla kapasite var ve elektrik fiyatları... Yeni tarife dönemine 2016 yılında geçeceğiz. Bir üretim tarafı bir de dağıtım ve perakende tarafı var. Üç ayrı iş var. Dağıtım ve perakende regüle bir iş, orada yeni tarife dönemine geçilecek. Dağıtım tarafında bu yeni tarifeyle, yeni yatırım miktarı belirlenecek, yeni operasyon gideri tutarı, kayıp-kaçak oranları belirlenecek. Bir de serbest rekabete açılması, limitin kalkması ve herkesin serbest müşteri haline gelmesi gibi konular olduğu zaman, yatırımcı açısından şirketin geleceği daha net gözükecek yatırımcı açısında."

Reklam
Reklam

"FAİZLER DÜŞSÜN İSTİYORSAK BİR DE ARACILIK MALİYETLERİNE BAKMAK LAZIM"
Zafer Kurtul, faize yönelik soruyu, "Kredi faizleri düşsün istiyorsak bir aracılık maliyetlerine bakmak lazım. Bir de tabii enflasyon önemli. Enflasyonda da farklı görüşler olabilir, bu çok normal ama tabii enflasyon artı işsizliği topladığımızda Türkiye yüksek seviyelerde, bunun düşürülmesi lazım. işsizlik için daha çok büyüme, daha çok yatırımım... Ama bir de enflasyon tarafı var" şeklinde yanıtladı.

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: