2016 KPSS başvuruları sona erdi

KPSS’nin başvuruları için süreç 31 Mart Perşembe günü sona erdi. KPSS başvurularını tamamlayan adaylar 22-29 Mayıs'da ilk sınavlarına girecekler!

Günümüzde eğitim ve öğretim alanında birçok değişiklik ve yenilik yapılmıştır. Eğitim hayatımıza çok küçük yaşlarda başlayıp, yetişkin olup bir iş sahibi olduğumuz zamana kadar devam ederiz. Hatta o zamandan sonra bile devam etme imkanımız vardır. Eğitim öğretim hayatımıza ilkokul ile başlarız. Daha önceki yıllarda ilkokul 8 yıl olarak bir bütün haldeydi. Ancak günümüzde ilk 5 yıl ilkokul, son 3 yıl ortaokul olarak adlandırılmaktadır. Ortaokul daha çok öğrencileri liseye hazırlamaya yönelik bir hale gelmiştir. Liseye girebilmek için bir sınava girmemiz gerekmektedir. Bu sınav daha önceki yıllarda SBS yani Seviye Belirleme Sınavı ile yapılıyordu. Günümüzde öğrenciler gidecekleri liseyi belirlemek için TEOG sınavına girmektedirler. TEOG yani açılımı ile Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavının sonucuna göre öğrenciler kendilerine uygun bir liseye gitmektedirler. Lise hayatımız da 4 yıl sürmektedir. Aldığımız bu 4 yıllık eğitim bizi üniversiteye hazırlamak içindir. Ve bu 4 yıllık lise hayatımızın sonunda üniversite sınavına gireriz. Üniversite sınavı iki aşamalı olup, birinci aşamayı geçen adaylar için ikinci sınava giriş imkanı vardır. Eğer birinci sınavda baraj puanı denilen ham puanı geçemezseniz, sınavın ikinci aşamasına girebilmeniz mümkün olmayacaktır. Ancak meslek lisesi mezunu adaylarımız ve buna benzer liselerden mezun adaylar için birinci sınava girmek yeterli olacaktır. Genellikle 2 yıldan oluşan bölümlere giriş yapabilmektedirler.

Reklam
Reklam

ÖSYM ADA İŞLEMLERİ GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN

Liseden sonra girdiğimiz sınavın sonucu ile kendimize uygun bir üniversiteye yerleşiriz. Üniversiteden mezun olduktan sonra veya bitirmeden girebileceğimiz bir sınav daha vardır. KPSS adı verilen bu sınav için üniversiteden mezun olma şartı aranmamaktadır. Ancak iş başvurularında diploma istenecektir. KPSS yani açılımı ile Kamu Personeli Seçme Sınavı devlet dairelerinde bulunan kadro açıklıklarını gidermek için yapılan bir sınavdır. Sınava girmek için belirtmiş olduğumuz gibi üniversite bitirmenize gerek yoktur. Ancak liseden mezun olmuş olmanız gerekmektedir.

KPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı için başvuru yapmanızın üç yolu bulunmaktadır. Bunlardan ilki internet üzerinden yapılmaktadır. İkincisi başvuru merkezlerinden ve üçüncüsü ise posta yoluyla başvuru yapmaktır. Sizler için ilk olarak internet üzerinden yapılan başvuru işlemini anlatacağız.
İnternet üzerinden KPSS başvurusu şekilde yapılmaktadır:

İlk olarak ÖSYM’nin oluşturmuş olduğu resmi siteye gitmeniz ve sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra başvurular kısmından KPSS başvurusu bölümünü açarak başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru formunu doldurduktan sonra sınav ücretini anlaşmalı bankalara yatırmanız gerekmektedir. Sınav ücretinizi ödedikten sonra sınava giriş yapabilmeniz mümkündür.

Reklam
Reklam

İkinci olarak başvuru merkezlerinden yapılan başvuru şekli şöyle yapılmaktadır:

Bir KPSS sınav başvuru merkezine giderek size verecekleri başvuru formunu doldurup, sınav ücretini ödediğinize dair bir banka dekontu ile birlikte görevliye teslim edip başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Son olarak posta ile yapılan başvuru şekli ise şu şekilde yapılmaktadır:

Adayın kendisine ait bilgilerin ve kendisinin doldurmuş olduğu bir başvuru formunu, adayın son 3 ay içerisinde çektirmiş olduğu vesikalık resmini ve sınav ücretinin yatırılmış olduğuna dair banka dekontunun posta olarak ÖSYM’ye göndermeleri gerekmektedir. Posta ÖSYM’ye ulaştığından başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Postanız ulaşmadıysa ÖSYM bu konuda mesuliyet kabul etmemektedir.