2016 Kurban fiyatları ne kadar? Kurban keserken nelere dikkat edilmeli?

2016 yılı kurban fiyatları merak ediliyor. Kurbanlık satın alacaklar ve bu piyasaya uzak olanlar, kurban fiyatları ve bu konu hakkında merak edilen detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Bu yıl kurban kesmek isteyenler, "Kurban fiyatları ne kadar?" sorusuna yanıt arıyor. Kurban Bayramı'nda durumu iyi olan vatandaşların kurban kesmeleri dinimizin bir gereği... Bu görevi yerine getirmek isteyenler kurban fiyatları konusunda araştırmalarını tamamlayarak, bayram öncesinde kurbanlıklarını satın almak istiyorlar. Hem büyükbaş kurban fiyatları, hem de küçükbaş kurban fiyatları merak konusu. Özellikle kurbanlık piyasasına hakim olmayanlar, fiyatları iyice araştırarak pazara inmek istiyor. Müslümanların iki büyük bayramından biri olan (Ramazan ve Kurban Bayramları) bu dönemde ibadetlerini yerine getirmek isteyenler, yükümlülüklerini yerine getirecekler. Kurban fiyatları hakkında merak edilenleri ve kurban fiyatları ne kadar sorusunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

Reklam
Reklam

KURBAN FİYATLARI NE KADAR?

Kurbanlık fiyatları, satın alınan kurbanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Burada standart bir fiyatlandırma durumu söz konusu değildir ancak genel olarak büyükbaş kurban fiyatları 5 bin TL ila 10 bin TL arasında değişirken, küçükbaş kurbanlık fiyatları ise 600 TL ila 1100 TL arasında değişmektedir. Kurban fiyatlarında kilogram başına ödenecek tutarlar, sığır boğası için 13,50 TL, sığır ineği için 10 TL, sığır düvesi için 12 tL, koç için 13,5 TL, koyun için 10 TL, keçi için 8 TL, teke için 9 TL, dişi ve erkek çebiç için ise 10 TL şeklinde olmalıdır.

Dediğimiz gibi burada fiyatlarda bir standart söz konusu değildir. Genelde burada son karar satıcı ile alıcı arasında yaşanan pazarlıklar sonucunda verilmektedir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında kurbanlık fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Bayraktar, ülke ortalamasına bakıldığında büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 16 lira 80 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 14 lira 80 kuruş olduğunu belirtti. TZOB Başkanı Bayraktar, "Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul’da Avrupa yakasında 15 lira 50 kuruşla 18 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 20 lira, Ankara’da 16 lira ile 18 lira, İzmir’de 15 lira 50 kuruş ile 16 lira 50 kuruş arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’da Avrupa yakasında 15 lira ile 16 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 19 lira, Ankara’da 14 lira ile 16 lira, İzmir’de 12 lira ile 18 lira düzeyinde seyretmektedir." dedi.

Reklam
Reklam

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ DİYANET'TEN UYARI

Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık satışları sürerken, Diyanet İşleri Başkanlığı'da vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Vatandaşları hurafelere karşı uyaran Diyanet, merak edilen soruları resmi web sitesinden yanıtladı. Vatandaşlar bu süreçte hurafelere itibar etmemeleri ve uymamaları için uyarıldı.

Kurban hakkında sıkça sorulan sorular için tıklayın

KURBAN KESİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Kurban Bayramı'nda vatandaşlar kurbanlıklarını keserek ibadetlerini yerine getirecekler. Kurbanlıkların kesim işlemleri bayram namazının kılınmasının ardından başlar. Hanefilere göre 3. günün akşamına kadar, Şafiilere göre ise 4. günün gün batımına kadar devam eder. Öte yandan bayram namazının kılınmadığı yerlerde ise kurban kesimleri sabah namazı vaktinden sonra başlar.

KURBAN KESERKEN OKUNMASI GEREKEN DUALAR NELERDİR?

Kurban kesimine, her zaman besmele çekerek başlamak gerekmektedir. Kurban kesilirken üç kere "Bismillahi Allahü ekber" denilir. Ayrıca kesimde şu ayetleri de okuyabilirsiniz:

Reklam
Reklam

* “De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve
ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

* “Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yara tana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)

KURBAN KESERKEN YAPILMASI GEREKENLER

Kurban kesiminde öncelikle usülüne uygun kesim için hayvanın yemek ve nefes borularıyla iki atardamarından en azından birinin kesilmesi gerekmektedir. Hayvanın omuriliğinin kesilmesi ise mekruh olarak değerlendirilmektedir. Bu işlemin ardından hayvanın canının çıkması beklenmelidir. Hayvanın canı tam olarak çıkmadan başının gövdesinden ayrılmaması önem gösterilmesi gereken bir konudur. Yine İslam dininin önceliklerinden olan temizliğe kurban kesiminde de dikkat edilmeli, özellikle çevre temizliğine özen gösterilmelidir. Eğer kurban kesiminde kesimin yapıldığı alanda birden fazla kurbanlık kesimi yapılıyorsa, hayvana diğer kurbanın kesimini görecek şekilde bulundurulmamasına özen gösterilmelidir.

Reklam
Reklam

KURBAN ETİ VE DERİSİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

İslamiyet'in temellerinden biri de paylaşmaktan, birlik olmaktan geçmektedir. Bu nedenle kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümümün kesemeyen yoksullara dağıtılmaıs, bir bölümünün akrabalara, tanıdıklara ve komşulara dağıtılması, bir bölümünün ise evde yenmesi tavsiye edilir. Öte yandan kurbanlık etin tamamı evde bırakılabilir ancak durumu iyi olanların bu etleri muhtaçlara dağıtması hem dini, hem de insani yönden daha doğru bir hareket olacaktır. Diğer yandan kurban derisinin para karşılığı satışı yahut kasaba ücreti karşılığı verilmesi caiz değildir. Burada kurban derisinin bir yoksula yahut bir hayır kurumuna bağışlanması gerekmektedir. Ayrıca bu derilerin değerlendirilerek evde, namazlık, kalbur veya benzeri eşya yapımında kullanılmasında da bir sakınca yoktur.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kurban sayfası için tıklayın