Bazı spekülasyonların türemesine yol açan ve ne olduğu açıklanamayan keşifler de oldu. Bununla birlikte bilim kurgu senaryolarının gerçeğe ne kadar yakın olduğunu düşünmemize neden olan gelişmeler ve keşifler de yaşandı.
1. Elon Musk insanlığı Mars’a taşıyacak
2016’da yaşanan en heyecan verici olaylardan biri Elon Musk’un büyük bir kararlılıkla insanları Mars’a götürecek planlarını açıklamasıydı. Musk’ın açıklamalarında Mars’ın nasıl kolonileştirileceğine ve insanların Mars’a nasıl taşınacağına ait bazı detaylar henüz açık değil. Yine de Space X ve Tesla gibi çığır açan projelerle tanınan işadamı 10 sene içinde Mars seyahatini başlatacağına emin görünüyor.
2. Mars seyahati 70 güne düşecek
Elon Musk, 10 yıl içinde başlayacak seyahatlerin 2060’a kadar sürmesini planlıyor. Musk’ın hedefi bu süreçte 10 bin yolculuk ile 1 milyon insanın Mars’a yerleşmesi. Fakat 2016’da NASA elektormanyetik motoru uzayda, şimdilik belli olmayan bir tarihte deneyebileceğini açıkladı. Bu sayede Musk aynı sürede çok daha fazla insanı Mars’a taşıyabilir.
3. Koloni için tek ihtimal Mars değil
Bu yıl insanların hayal gücünü zorlayan önemli gelişmeler arasında NASA’nın keşfini açıkladığı yüzlerce dünya benzeri gezegen de bulunuyor. Fakat bu gezegenlere insanların seyahat etmesi en azından yakın gelecekte pek mümkün görünmüyor.
4. Dünyanın en büyük teleskobu Çin’den geliyor
FAST adı verilen teleskobun inşası 2016’da sona erdi ve teleskop aktif olarak uzay araştırmalarında kullanılmaya başlandı. Çin’in Guizhou Eyaleti'nin Güneybatısı'nda bulunan Tayvan Adası'ndaki PingTung County Bölgesi'nde bulunun teleskop dünya dışında yaşam olup olmadığını araştırmak için kullanılacak.