2017 Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret 2017'de ne kadar olacak merak konusu? Asgari ücret ne kadar olacak sorusunun yanıtı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak kararla belli olacak. Konu hakkında çalışmalar sürüyor.

2017 asgari ücret ne kadar olacak sorusuna yanıt aranıyor. Yeni yıla girmemize kısa bir süre kala vatandaşlar asgari ücret zammı konusunda atılacak adımları ilgiyle takip ediyor. 6,5 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret düzenlemesi için çalışmalar devam ederken, asgari ücret miktarı belirlenene kadar konu hakkında tartışmalar devam edecek. Hatırlanacağı üzere son seçim dönemi de dahil, geçmiş seçimlerde en fazla tartışılan konulardan biri asgari ücret zammı oluyor. "Asgari ücret ne kadar olacak?" sorusunun yanıtı alınan kararla belirlenecek ancak beklentiler arasında farklar var ve ortak bir noktada buluşulmaya çalışılacak. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerindan oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında dört toplantı yapacak ve bu toplantılar sonucunda asgari ücret 2017'de ne kadar olacak belirlenecek.

Reklam
Reklam

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Son düzenleme ile net bin 300 TL olan asgari ücret konusunda yeni düzenleme kapıda. Asgari ücret zammı çalışmaları, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülüyor. Komisyonda hükümet, işçi ve işveren temsilcileri var. İşçileri Türk-İş temsil ederken, işverenler adına ise TİSK masaya oturuyor. Toplamda 15 kişiden oluşan Komisyonda, işçiler asgari ücretin 1600 TL'ye çıkarılmasını isterken, işverenler ise mevcut tutarın yeterli olduğunu düşünüyor. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise her iki tarafa da eşit mesafede olduklarını dile getiriyor. Diğer taraftan mevcut miktarın üzerine en fazla yüzde 8 artış olacağı varsayılıyor. Bu sonuçtan çıkan rakam ise 1400 TL oluyor. 2017 asgari ücret tutarının bu miktarda olacağı yorumları yapılıyor.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NDAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Hükümet olarak hiçbir zaman "yalnız işçi" ya da "yalnız işveren" demediklerini dile getiren Müezzinoğlu, "Bu iki yapı birlikte sağlıklı yürüyebildikleri sürece, onlar da kazanacaktır, ülke de kazanacaktır. Bu anlamda asgari ücretle ilgili 2002 ve 2016 yıllarına baktığımızda yaklaşık 6 katlık artış var. 2002 yılında bin dolara ülkemizde 6,6 kişi çalıştırılıyordu, şimdi doların tarihi rekor kırdığı bu tarihte bu oran 1,8. Yani bin dolara 2 kişiyi bile çalıştırmadığımız bir süreci yakaladık. Bu anlamda önemli artıları var ama işveren tarafına da baktığımızda 36 milyar dolarlık bir ihracatı 144 milyar dolarlara taşıyan bir işveren kesimi olduysa orada da yine bir başarı, dinamizm ve kazanım var. Bütün bunları sağlıklı yönetimlerle hep beraber elde ettik. Paydaşların birbirinin hak ve hukuklarına verdiği katkı, destek ve olumlu bakışlar sayesinde. İnşallah bundan sonraki süreçte yine böyle olacak. Özellikle asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya çıkması işverenimizi tedirginliğe sürükledi. Çünkü Türkiye'nin artık dünya ile rekabet eden bir rolü var. Dünya ile rekabette iddialı olmak zorunda. Bu tedirginliği gidermek üzere hükümetimiz işverene asgari ücretli çalışan başına yaklaşık 100 lira destek verdi. Bu anlamda da yıl sonu itibariyle yaklaşık 10 milyar liralık destek işverene katkı olarak sağlandı." dedi.

Reklam
Reklam

Müezzinoğlu, her karar vericinin en çok istediği şeyin asgari ücrete arzu edileni yapabilmek olduğunun ifade ederek, "Ama talep edileni karşılayabilmek geçici dönemler için başarı olarak karşımıza gelebilir ama istikrarlı bir hedefe yönelmekte geçici mutluluklar kalıcı huzura dönüşmeyebilir" dedi. Bu nedenle reel olunması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, "Asgari ücrete yapılan artıştaki her oran yalnız asgari ücreti değil, istihdamın ve iş gücü maliyetlerinin tamamını etkiliyor. Hükümet olarak biz asgari ücretin yüksek olması, Çalışma Bakanlığı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu açısından baktığımızda asgari ücrette her artış bizim hanemize artış olarak geliyor. Ama burada, 'Sosyal Güvenlik Kurumu en çok nasıl kazanır', 'en çok işçimizi nasıl kazanır' veya 'en çok işverenimiz nasıl kazanır' demeyip, 'hep beraber daha iyi, daha doğruyu ve geleceği güvenle yürüyüşü nasıl başarırız' demeliyiz. Bir yol haritası belirleyip, bugüne kadar başardığımız birlikteliği ve uzlaşıyı bundan sonrada gerçekleştirmeliyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

MEVCUT ASGARİ ÜCRET BİN 300 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Anahtar Kelimeler: