2017 Kurbanlık fiyatları ne kadar olacak? İşte tahmini fiyatlar ve detaylar

2017 Kurbanlık fiyatları ne kadar olacak detayı tamamiyle belli olmasa da, bu konuyla ilgili bazı tahminler var. Kurban Bayramı öncesi, kurbanlık fiyatları tamamiyle meçhul olmakla birlikte alınan bazı kararlar kurbanlık fiyatlarını etkileyecek gibi görünüyor. Geçen yıl oldukça yüksek fiyat seviyesinde olan ve vatandaşın cebini yakan kurban fiyatlarına göre bu yıl geçtiğimiz yılın pahalılığı sürecek mi merak ediliyor. İşte yapılan açıklamalara göre küçük baş ve büyük baş kurbanlık fiyatları..

Kurbanlık fiyatları merakla beklenirken; geçtiğimiz yıl gibi cep mi yakacak merak ediliyor Bugün itibariyle Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Geçtiğimiz ay düve kesiminin yasaklanmasıyla birlikte fiyatların yükseleceği endişesi satıcı ve alıcıyı düşündürmeye başladı. Bakanlığın açıklamasının ardından besiciler, yasağın fiyatları artıracağını belirtiyorlar. Düve kararı, Kurban Bayramı içerisinde kurbanlık fiyatlarının etkileneceğini savundular.

KURBAN FİYATLARI İLE İLGİLİ İLK DEDİKODULAR

Reklam
Reklam

Yasak özellikle büyükbaş kategorisindeki fiyatları yükselteceğini belirten besiciler, “Yasakla birlikte büyük baş kurbanlık fiyatları 10 bin TL ile 5 bin TL arasında seyredeceğini söylüyorlar. Dolayısıyla alınan kararların ardından fiyatların yükseleceğine dair güçlü işaretler var. Bir diğer taraftan bilimsel verilerle güve kesiminin yasaklanması da kamuoyu tarafından desteklenen bir karar oldu. Şöyle bir merak edilen detay var; hayvanccılık sektöründe ithalatta gümrük vergisinin düşürülmesi ardından dişi düve kesiminin yasaklanması ve et fiyatları tartışmasıyla birlikte, kurban bayramı öncesi kurbanlık fiyatları da aşağı veya yukarı çekilmesine neden olabilir.

BAKAN KURBANLIK FİYATLARI YÜKSELEBİLİR DEDİ, KÜÇÜKBAŞ HAYVANDA SIKINTI VAR

Otoritelere göre bu sezon küçükbaş kategorisinden kuzu kesiminin düşük kalacağı, kuzu türündeki küçükbaş hayvanların azlığı da küçükbaş kurbanlık fiyatlarını yükseltebileceği söyleniyor. Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.

Reklam
Reklam

Kurbanlık fiyatları ile ilgili şöyle detaylı bir kamuoyu bilgilendirmesi de mevcut: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düve kesiminin yasaklanmasının ardından besiciler, yasağın fiyatları artıracağını savundu. Kararın Kurban Bayramı’na az bir süre kala alınmasının kendilerini ve alıcıları zor durumda bırakacağını ifade eden besiciler, “Milletin elinde düveler kalacak bu da hayvan fiyatlarını artıracak” dedi.

Yasağın büyükbaş ve küçükbaşta fiyatları yükselteceğini belirten besici Hüseyin Kalkan, “Bu yasak çok sıkıntıya yol açacak, fiyatlar da artacak. Tosun 10 bin TL’ye çıkacak, bir dana 5 bin TL’ye çıkacak. Bu milletin elinde düve var yani, bu düve ne olacak? Adam damızlık yapacak nasıl bir sene bunu bekleyecek? Çoban tutmuş o kadar da masraf etmiş. Bu karar epey sorun olacak fiyatlar kalkacak. Her şeyin fiyatı artar. Mesela adamın elinde 500 tane düve var, yasak edip bu nasıl olacak?” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: