Geçtiğimiz hafta sonuna kadar binlerce kişinin girdiği 2020 AUZEF bahar yarı yılı vize sınavlarının sonuçları 17 Haziran itibari ile açıklandı. 17 Haziran’da geç saatlere kadar AUZEF ekranlarına giremeyen kullanıcılar “AUZEF vize sonuçları açıklandı mı, 2020 AUZEF vize sonuçları nereden öğrenilir?” sorularının cevabını aramaya başladı.
2020 AUZEF sonuçları Aksis’te neden yok?
Henüz aksis üzerinden paylaşılmayan AUZEF bahar dönemi vize sınav sonuçlarına https://esinav.istanbul.edu.tr/#!/login üzerinden 18 Haziran itibari ile öğrenilmeye başlandı. Peki Aksis’e ne zaman eklenecek? Aksis üzerinden paylaşılmayan sınav sonuçlarına şimdilik sadece https://esinav.istanbul.edu.tr/#!/login web sitesi üzerinden ullaşılabilecek.
Sonuçlar Aksis’e eklendiği takdirde; https://aksis.istanbul.edu.tr/ giriş sayfasından http://obs.istanbul.edu.tr/ bölümüne geçiş yapılarak sırasıyla; öğrenim bilgileri sekmesinden, dönem dersleri ve sınavları bölümünden notlar görülebilecek. Henüz bu bölüme notlar girilmese bile yukarıda da belirttiğimiz gibi notlar e sınav ekranından öğrenebilecek.
2020 AUZEF ders geçme notu kaç? AUZEF ders geçme notu hesaplama nasıl olacak?
Açıklanan sonuçlarla birlikte notlarını gören öğrenciler; 2020 AUZEF not hesaplama nasıl yapılır, AUZEF’te kaçla geçilir, AUZEF ANO nedir, AGNO notu nasıl hesaplanır… gibi sorular sorarak AUZEF de nasıl sınıf geçilir öğrenmeye çalışıyor. Sınıf geçme detayları ise haberimizde…
ANO hesabı nedir, AGNO nasıl hesaplanır?
Pandemi sürecinde online sınavlara girerek AUZEF sınavında ter döken öğrenciler için AUZEF geçme notu nasıl hesaplanır anlatacağız. Öncelikli olarak ANO hesabı nedir, AGNO nasıl hesplanır sorularına cevap verelim.
İstanbul Üniversitesi uzaktan eğitim sınav notu hesaplama
Uzaktan eğitimin en çok tercih edilen okullarından birisi olan İstanbul Üniversitesi’nin AUZEF sınavlarına pandemi dolayısıyla ilgi çok büyüktü. Sınav sonuçlarını 18 Haziran itibari ile öğrenen öğrenciler sınav sonuçlarının notlarını hesaplayarak geçer puanı nasıl alacaklarını anlamaya çalışıyorlar. Bu yıl AUZEF’e ilk kez başlayan öğrenciler ANO ve AGNO not hesaplamanın anlamını bulmaya çalışıyor.
Ağırliklı Not Ortlaması (ANO) nedir?
Ağırlıklı Not Ortalaması(ANO) ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) kavramları, öğrencinin bir üst yarıyıldan ders alıp alamayacağının, DC ve DD aldığı derslerden geçip geçemeyeceğinin, öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olup olamayacağının ve mezun olursa mezuniyet derecesinin ne olacağının belirlenmesinde kullanılır.
1- AĞIRLIKLI NOT ORTALAMASI (ANO)
Ağırlıklı Not Ortalaması(ANO), bir öğrencinin belirli bir yarıyıl içinde aldığı derslerin ağırlıklı ortalamasıdır. ANO hesabı, her öğrenci ve her yarıyıl için ayrı ayrı yapılır. ANO hesaplamasında bir öğrencinin belirli bir yarıyılda aldığı derslerin her birinden elde ettiği bağıl notlar(harf notlarının dörtlük sistemdeki karşılıkları) bu derslerin kredi saatleri ile çarpılır ve elde edilen sonuçlar toplanır. Toplam sonuç söz konusu derslerin kredi saatleri toplamına bölünerek ANO bulunur(Tablo 1). Sonuç, virgülden sonra iki hane yürütülerek yuvarlatılır.
ANO hesaplaması, her yarıyıl için ayrı ayrı yapıldığı için ANO belirli bir yarıyıla özgü ortalama değeridir. Öğrencinin tamamladığı her bir yarıyılın ayrı ayrı ANO’ ları vardır: 1. yarıyılın ANO’su, 5. yarıyılın ANO’su vb. Başarı notları G(Geçti) ile takdir edilen Güzel Sanatlar dersi, ANO hesaplamasına katılmaz. Bir öğrencinin belirli bir yarıyıl için ANO’sunun hesaplanabilmesi için:
A) KREDİ
Her dersin bir kredisi vardır. Bu değer, dersin haftalık teorik ve pratik ders saati sayılarından elde edilir. Örneğin; A dersinin haftada 4 saat teorik, 6 saat de pratik uygulaması olsun. Teorik ders saati olduğu gibi yani dört kredi olarak, pratik saatlerinin ise yarısı (6/2=3) alınarak toplanır ve ilgili dersin toplam kredisi bulunur. Bu hesap sonucunda A dersinin kredisi 7’dir. Diğer bir örnekte, B dersinin teorik kısmı 2 saat, uygulaması ise 3 saat olsun;
B Dersinin kredi hesaplamasında görüldüğü gibi bir dersin kredisi tam sayı olabildiği gibi kesirli sayı da olabilmektedir.
B) BAĞIL NOT
Öğrencilerin aldığı harfli başarı notlarının, ağırlık katsayı değerleri(yani 4 üzerinden karşılıkları) aşağıdaki tabloda verilmektedir:
2. AĞIRLIKLI GENEL NOT ORTALAMASI (AGNO)
AGNO hesabında ise, ilk yarıyıldan itibaren bir öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu, bu derslere ait kredi saatleri ile ayrı ayrı çarpılır; elde edilen çarpımlar toplanır ve tüm derslerin kredi saatleri toplamına bölünür(Tablo 1). Sonuç, virgülden sonra iki hane yürütülerek yuvarlatılır. Bu hesaplama her öğrenci için ayrı ayrı yapılır. Başarı notları, G(Geçti) ile takdir edilen Güzel Sanatlar dersi AGNO hesaplamasına katılmaz.
AGNO hesaplamalarında yarıyıllar ayrı ayrı gözetilmez, bir öğrencinin aldığı tüm derslerin kredi saatleri ve bağıl notları göz önüne alınarak hesaplama gerçekleştirilir. **Vurgulanması gerekli önemli bir nokta AGNO’nun, yarıyılların ANO’larının basit aritmetik ortalaması olmadığıdır.
**
Aşağıdaki tabloda, bir öğrencinin üç yarıyıl boyunca aldığı derslerin kredilerine ve bu derslerde almış olduğu bağıl notlara göre ANO ve AGNO’larının nasıl hesaplandığını göstermektedir.
A) AGNO’NUN KOŞULLU GEÇME VE DERS ALMA İŞLEMİNDEKİ FONKSİYONU
İstanbul Üniversitesi Senatosu tarafından 20.09.2019 tarihinde alınan karar uyarınca Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinde 2019 - 2020 eğitim öğretim yılının Güz ve Bahar dönemlerinde ders seçme ve başarı durumunun tespitinde 1.80 kuralı uygulanmayacaktır.
AGNO değeri, bir öğrencinin koşullu geçme konumuna geldiği(yani DC ve DD aldığı) derslerden geçip geçemeyeceğinin ve bir sonraki yarıyıldan ders alıp alamayacağının belirlenmesinde kullanılır. Bunun için öğrencinin son iki yarıyıldaki AGNO’larına bakılır. Burada unutulmaması gereken temel kural, son iki yarıyıl AGNO’ları ne olursa olsun bir dersten FF alan öğrencinin öncelikle o dersi tekrarlamak zorunda olduğudur.
Öğrenciler için aşağıdaki üç durumdan biri söz konusudur:
i) Bir öğrencinin tamamladığı son iki yarıyıldaki AGNO’larının her ikisi de 1.80 baraj değerinin üzerinde ise:
ii) Bir öğrencinin tamamladığı son iki yarıyıldaki AGNO’larının biri 1.80’in üzerinde, diğeri altında ise, bu tip öğrencilere “Sınamalı Öğrenci” adı verilir.
iii) Bir öğrencinin tamamladığı son iki yarıyıldaki AGNO’larının her ikisi de 1.80’in altında ise, bu gibi öğrencilere “Başarısız Öğrenci” denir.
ANO ve AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.
Bu bilgiler ışığında, Tablo 1’de örneklenen öğrencinin durumu incelendiğinde:
B) AGNO’NUN MEZUNİYET DURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÖNEMİ
Öğrencilerin bir bölümden mezun olabilmeleri için şu iki şartı gerçekleştirmiş olmaları gereklidir: