2020 YKS sonuçlarının açıklanmasını dört gözle bekleyen adaylara son dakika haberi ÖSYM Başkanı Aygün'den geldi. Aygün, YKS yerleştirme sonuçlarının açıklandığını bildirdi. 2020 YKS tercih sonuçları nasıl öğrenilecek? Sonuçlara "sonuc.osym.gov.tr" adresinden ulaşılabilecek. İşte üniversiteye kayıt için gerekli evraklar, üniversite kayıt ücreti ve üniversite kayıt tarihleri...
2020 YKS puanına göre tercih işlemlerini yapan üniversite adayları tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağını heyecanla beklemeye başlamıştı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün YKS tercih sonuçlarının açıklandığını bildirdi. Tercihlerin ardından üniversite kayıtlarında ihtiyaç duyulan evrakları da araştıran öğrenciler için, YKS tercih sonuçları öğrenme ekranı bilgisi ile haberimizde. YKS 'de seçtiği üniversiteyi kazanan ve yerleşmek isteyen adaylar için üniversiteye kayıt tarihleri ne zaman, üniversite kayıt evrakları ve diğer detaylar haberimizde.
2020 YKS tercih işlemlerinin sonuçlarının açıklanmasının hemen sonrasında üniversite kayıtları başlayacak. Öncelikli olarak kayıtlar elektronik olarak alınacak. 29 Ağustos'ta başlayan elektronik kayıtların ardından, 4 Eylül tarihine kadar üniversiteye evrak teslimi verilmesiyle süreci bitmiş olacak. Üniversiteye yerleşen ve yerleştiği bölümü okumak isteyen öğrenciler, ÖSYM'nin açıkladığı tarihlerde üniversite kaydını yapabilecek.
Üniversite kayıtları için elektronik kayıtlar ise 29 Ağustos-2 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılacak.
Şahsen evrak teslimi ile yapılacak kayıtlar ise 31 Ağustos-4 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılacak.
Üniversite kaydı için gerekli olan evraklar listesini derledik. Bu evrakları tamamlamadan üniversiteye kayıt için gitmeyin. YKS tercihlerinin açıklanmasının ardından seçtiği bölüme yerleşen ve o bölümü okumak isteyen adaylar üniversite için kayıt işlemlerini başlatacak. Üniversite kaydı için gerekli olan evraklar listesi nedir?
Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
"2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar"ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine birinci öğretim ile açık öğretimde devlet ve öğrenci tarafından yapılacak katkı payı tutarları ile ikinci ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları açıklandı. Buna göre, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları devlet tarafından karşılanacak. Bu kapsamda, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı tutarları yüzde 20 artırımlı olarak ödenecek.
Yükseköğretim programlarına kayıt yaptırma veya yenileme sırasında, engelli olduğuna dair raporu ilgili yükseköğretim kurumuna sunan öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti tutarlarından program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın engellilik oranı kadar indirim yapılacak. Engelli öğrencilerden birinci öğretim ve açık öğretim programlarına devam eden veya yeni kayıt yaptıran öğrencilerden program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı alınmayacak. Engelli olduğu halde 2020-2021 eğitim-öğretim yılına ilişkin kayıt yaptırma veya kayıt yenileme sırasında engelli olduğuna dair raporu ibraz edemeyen öğrencilere, ilgili belgeyi ibraz ettiği tarihte, bu eğitim-öğretim yılına ait ödemiş oldukları öğrenim ücretlerinden engellilik oranı kadar yapılacak indirim tutarı veya öğrenci katkı payı tutarı ret ve iadeler kaleminden iade edilecek.
Kararda, yurt dışından kabul edilecek öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti tutarları da belirlendi. Buna göre, yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları dahilinde kayıt yaptıracak öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, ilgisine göre öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretinin 3 katından az olmamak üzere yükseköğretim kurumları tarafından belirlenecek. Yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarında öğrenim ücreti, 1,5 katı olarak alınacak.
Öğrencilerden, yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında katkı payı ve öğrenim ücreti dışında, açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti hariç, her ne ad altında olursa olsun ücret alınmayacak.
Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden dönem sonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk yüzde 10'a girme başarısı gösteren ikinci öğretim öğrencileri, bir sonraki dönemde birinci öğretim öğrencileri için belirlenen öğrenci katkı payı kadar öğrenim ücreti ödeyecek.
İkinci öğretimde alınacak öğrenim ücretlerinin yüzde 10'u öğrencilerin başta beslenme olmak üzere barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısmı ise üniversite bütçesine dahil edilerek YÖK tarafından tespit edilen usul ve esaslara göre kullanılacak.Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları dahilinde kayıt yaptıracak öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretinin üç katından az olmamak üzere yüksekögretim kurumları tarafından belirlenecek.