Mersin Yardım ve İyilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Kuyucuoğlu, 2012 yılında Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfusun 5,7 milyon kişi olduğunu belirterek, 2023 yılında Türkiye nüfusunun yarısının 34 yaşın üzerinde olacağını söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (MTSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin Yardım ve İyilik Vakfı, 18-24 Mart Yaşlılar Haftası kapsamında “Türkiye Yaşlanıyor” konulu panel düzenledi. MTSO’da yapılan panele, MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi, Mersin Yardım ve İyilik Vakfı Başkanı Serdal Kuyucuoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.
Panelde konuşan Yardım ve İyilik Vakfı Başkanı Kuyucuoğlu, büyüklerin varlığının bağlı olduğu ailenin temel direği olduğunu kaydetti. Çocuklara, büyüklere sevgi ve saygıyı çok iyi anlatıp, aradaki köprüyü daha da sağlamlaştırmak gerektiğini ifade eden Kuyucuoğlu, “Büyüklerimizi sadece özel gün ve haftalarda değil, yılın her gününde hatırlayarak onlarla birlikte olduğumuzu onlara hissettirmeliyiz. Yaşlılara bugün gösterilecek sevgi ve saygı, gelecek kaygılarımızı azaltacak, hangi yaşta olursa olsun, tüm bireylerin yaşama güvenle bakmalarını sağlayacaktır. Unutmayalım ki, hepimiz yarının yaşlılarıyız” diye konuştu.
Toplumlardaki yaşlanmanın, sermayenin küresel alandaki akışını değiştirdiğine işaret eden Kuyucuoğlu, yüksek maaşlı yaşlı çalışanlara sahip ülkelerin, daha fazla getirisi olan genç ekonomilere yatırım yaptıklarını kaydetti. Çin’in, genç iş gücü sayesinde düşük maliyetli iş gücünden ve genç bir ekonomiden faydalanmak isteyen yabancı yatırımları çektiğini dile getiren Kuyucuoğlu, “Küreselleşmenin iki faktörü toplumların hızlı yaşlanmasında rol oynuyor. Bunlardan ilki, gelişen sağlık teknolojisi, tıbbi buluşlar ve okuryazarlığın yayılmasıyla ortalama yaşam süresinin neredeyse dünyanın her tarafında artması. Bir diğer önemli unsur ise, yaşlanan toplumların daha az çocuk yapması. Küresel ekonomide etkin olmak isteyen gelişmekte olan ülkeler, küçük aileleri teşvik etmek için iki yöntem kullanıyor: Genç kadınlara sunulan eğitim ve iş olanakları artıyor; kentleşme yayılıyor. Şehirlere yerleşen kadınlar işleri için çocuk yapmayı erteliyor. Diğer yandan, çocuk yetiştirmek gittikçe daha pahalı bir hale geliyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki yaşlı nüfusuna da değinen Kuyucuoğlu, şunları söyledi: “Dünyanın yeniden gençleşme ihtimali, yakın gelecek için çok düşük bir olasılık. Şehirleşme daha da hızlanmasına kesin gözüyle bakılırken insanların kırsal alanlara ve daha büyük aile ortamlarına geri dönmesini gerektirecek şartların ortaya çıkması beklenmiyor. Türkiye nüfusunda ise yaşlı nüfus oranı 2023 yılında yüzde 10,2’ye yükselecektir. Mevcut eğilimler devam ettiği takdirde Türkiye nüfusu yaşlanmaya devam edecektir. 2012 yılında yaşlı nüfus olarak tabir edilen 65 yaş ve üzerindeki nüfus 5,7 milyon kişi, bunların toplam nüfusa oranı yüzde 7,5’tir. 2023 yılına gelindiğinde bu nüfus 8,6 milyon kişiye, oranı ise yüzde 10,2’ye yükselecektir. 2023 yılında Türkiye nüfusunun yarısı 34 yaşın üzerinde olacak.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz