'2030'da 13 Milyon Insan Kanserden Hayatını Kaybedecek'

Medical Park Gaziantep Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ali İhsan Şeran, dünyada ve Türkiye’de sebebi...

Medical Park Gaziantep Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ali İhsan Şeran, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra kanserin ikinci sırada yer aldığını belirtti. Şeran, kanserde erken teşhis konulmadığı takdirde Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre 2030 yılında 13 milyon 100 bin insanın kanserden hayatını kaybedeceğini ifade etti.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu dile getiren Dr. Ali İhsan Şeran, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2008 yılı raporuna göre dünyada 7 milyon 600 bin kişinin kanserden öldüğünü ve bu sayının tüm ölümlerin yüzde 13’ünü oluşturduğu açıkladı.

Reklam
Reklam

Türkiye’de şuanda kanser tedavisi için harcanan paranın 2,3 milyar Euro olduğunu söyleyen Şeran, 2030 yılında bu rakamın 10 milyar Euro civarına yükseleceğine dikkat çekti. Kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara, alkol kullanımı ve kötü beslenmeye bağlı obezite ile ilişkili olduğunun altını çizen Şeran, bunun yanında çevresel etkenler de kanser oluşumunda önemli oranda etkili olduğunu vurguladı.

Şeran, kanser oluşumunda rol oynayan etkenleri şu şekilde sıraladı: “Kötü beslenme (özellikle kanserojen maddeler içeren gıdaların tüketimi), sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin az olduğu, hareketsiz yaşam tarzı), tütün ve alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma (radyasyon etkisi)"

Şeran, “Kötü şartlarda hazırlanmış veya üretilmiş besinlerin kontrol altına alınması, alkol ve sigaradan uzak durulması, stresten uzak fiziksel açıdan aktif bir yaşam sürülmesi, sağlıklı dengeli ve düzenli beslenme özellikle Akdeniz diyeti denilen taze sebze meyve ve kabuklu tahıllardan oluşan gıdalar, kanser vakalarının görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları, çevresel risk faktörlerinin en aza indirilmesi ile kanser vakaları üçte bir oranında azaltılabilir. Bunların yanında düzenli kanser tarama programları ile erken teşhis konularak da kanser vakalarından kaynaklanan ölüm oranları ciddi şekilde azaltılabilir. Yine toplumsal bilinçle hava ve çevre kirliliği önlenir, zehirli atıkların önüne geçilmesi sağlanırsa kanser vakalarının görülme oranı azalacaktır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: